Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgemeester Urk: 'Minister schoffeert democratie'

Interview - Burgemeester Jaap Kroon van Urk vindt dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de lokale democratie ‘schoffeert’ met haar plan om gebruik te maken van zogeheten 'doorzettingsmacht' om een windmolenpark voor de kust van Urk te laten verrijzen.

05 februari 2009

De democratie wordt geschoffeerd?
‘In een gesprek op de radio, bij TROS Kamerbreed, werd er gesproken over de voortgang van windmolenparken. Minister Van der Hoeven gaf toen Urk als voorbeeld van een gemeente die dwars ligt. Dan vraag ik me af: weet je wel waar Urk ligt, wat zo’n enorm windpark vlak voor onze neus betekend?
Daarbij zei de minister dat ze ook mogelijk doorzettingsmacht wil uitoefenen. Als je bij zo’n grootschalige, ingrijpend plan via interventie de wens van de bewoners, de burgers en ondernemers en lokale bestuurders negeert dan is dat nogal wat. Je zet de lokale democratie buiten spel, zeker als je niet eens wilt luisteren naar alternatieven vanuit lokale democratie. Dan schoffeer je lokale democratie, door ze neer te zetten als dwarsliggers. Het is dan oneigenlijk om al over doorzettingsmacht te praten. Daar zou pas eventueel, na een zorgvuldige afweging van alle ideeen, over gepraat moeten worden.’

 

Windenergie doet het politiek goed.
‘Groene energie is inderdaad van belang. Wij willen als natie daar ook een rol in spelen. Urk neemt ook zeker geen afstand van het streven naar groene energie. Maar er zijn alternatieven voor zo’n grootschalig windmolenpark vlak bij ons. Denk aan zonne-energie. Er is volop ruimte in Noordoostpolder. Ook bij de nieuwbouw en bedrijfsontwikkeling willen wij rekening houden met zonne-energie.

 

Wat is er tegen windmolens?
‘Het gaat niet zomaar om een windmolenpark maar echt over een mega-windmolenpark. De hoogte is tweehonderd meter, dat is hoger dan de Euromast. Er zouden drie rijen, kilometerslang, moeten komen. En dat bepaal je dan vanuit Den Haag. Dat is een enorme inbreuk op de gemeente. Wij zijn zelfs beschermd stadsgezicht, minister Plasterk kwam bij ons om ons aan te duiden als historisch erfgoed. En nu dreigt dit.’

 

Hoe komt het dat dit plan wordt doorgedrukt?
‘Er zijn twee oorzaken: de Rijksoverheid heeft in wilde bui doelstellingen geformuleerd voor windenergie zonder goed te onderbouwen wat de mogelijkheden zijn. En de tweede plaats: investeerders hebben er belang bij, die zijn er al tien jaar mee bezig. Het treurige is dat het ministerie hier niet met ons over praat. Dus nu ga ik de minister een brief schrijven. Wij staan open voor overleg. Maar luister ook naar ons, naar onze alternatieven. En kom eens kijken naar hoe uniek Urk is. Dat uitzicht wordt nu bedreigd.’

 

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cees Bakker / ex-energieambtenaar
Van adviseurs mag worden verwacht dat ze zich terdege in het onderwerp verdiepen. Dat geldt ook voor raadsleden. Als je weet dat onze fossiele energievoorziening tot enorme problemen leidt, die zich als een 'olievlek' zal uitbreiden, zou je moeten beseffen dat onze toekomstige energievoorziening geheel duurzaam zal moeten zijn. Wind kan zonder al te veel problemen 50% van onze stroom verzorgen. In Denemarken gebeurt dat al bijna. Daarvoor zou geen subsidie nodig zijn als eerlijk geconcurreerd zou kunnen worden. Bij wind ontstaat geen CO2 en andere narigheid. Maar wind steekt boven het maaiveld uit en dat lijkt in Nederland wel een doodzonde. Zon komt er aan en heeft een grote toekomst, vooral in de particuliere sector en grootschalig in zonnige landen. Samen met wind en waterkracht kan dat Europa straks volledig van energie voorzien. We zullen wel moeten want iets anders is er in de toekomst niet meer. Windenergie is met afstand de meest efficiënte duurzame energiebron en zal ook in de toekomst een grote rol blijven spelen. En die toekomst is al begonnen. Voor alle problemen van vandaag zijn energiebesparing en duurzame energie de beste oplossingen.
Derk Jan / Medewerker Milieu
Afgezien van het feit dat we zeker windenergie moeten gaan gebruiken is het natuurlijk een vrij onzinnig plan om dit soort molens voor de kust bij Urk te zetten. Schuif ze 15 kilometer verderop langs de dijk. Ook het misbruik maken van bevoegdheden voor een ander doel als waarvoor ze zijn (worden) toegekend is natuurlijk ontoelaatbaar.
Gunther Niessen / uitvinder, directeur TOPtech
Hallo burgemeester Kroon,

er is een oplossing voor uw probleem, dat EZ en M.vd.Hoeven persoonlijk kent, maar doodzwijgt. Zie www.energybird.org.
Voor onze oplossing zijn ze bang, omdat die veel effectiever is. Zie www.why.kiddd.org.
Zonder horizonvervuiling kan men op een deel van de Noordzee 100% clean energy voor heel Nederland produceren, voor 1 ct /kWh.

Wordt lid van het Kiddd-Netwerk , www.kiddd.org. Goede mensen aan de top, schone regering! Dan komt ook schone energie!
In samenwerking ligt de kracht.

Kiddd-Net Tel. 064-29 11 39 6
Ron van Vliet / adviseur
Windenergie doet het goed bij de politiek. Helaas is windenergie alleen beschikbaar als er wind is, m.a.w. er zal altijd voldoende back-up moeten zijn. Voor het landschap zijn de molens een ramp. Economisch slechts haalbaar met hoge subsidies. We moeten dan ook blij zijn met een houding zoals in URK. droevig moeten we worden van een politieke attitude die gericht is op het plaatsen van windmolens omdat je binnen bepaalde groepen daar nu zo goed mee scoort.
D. van Bergen / rustend ambtenaar
Windenergie prima, maar wel op plaatsen waar geen onherstelbare schade wordt toegebracht aan cultuur, of natuurwaarden.
Frank Ratelband / raadslid gemeente Muiden
Bravo burgemeester Kroon. Als niemand iets onderneemt tegen deze voortwoekerende windmolenterreur, dan verloedert ook dit stuk van het Hollandse landschap. En hoeveel landschappen worden al niet gedomineerd door de brutale silhouetten van die dingen! Daarbij komt dat het IJsselmeer ook elders al wordt bedreigd met de plannen voor buitendijkse bebouwing in IJmeer en Markermeer. (Almere / Amsterdam / Lelystad). Wordt het niet eens tijd voor een landelijke visie / beleid op dit onderwerp, of blijft heel Nederland vogelvrij?
Richard van Vliet / senior beleidsmedewerker milieu
Olie en gas raken op en windenergie is 1 van de alternatieven. Ze moeten toch ergens komen te staan. Kolen en gasinstallaties krijgen ook subsidie en zijn ook lelijk. Als er 1 land in de wereld is die dreigt onder te lopen door zeespiegelstijging zijn wij het wel dus moeten we duurzame energie gaan opwekken!
piet brontsema / org adviseur
Als de christenen van Urk hun verantwoordelijkheid niet nemen moet een ander christen dat kennelijk doen.
Gerrit Havekamp / adviseur
@Piet Bronsema

Lekker makkelijk scoren zo. Verdiep je eerst even in wat er aan de hand is op Urk.

WINDMOLEN TERREUR
S, Reijsenbach de Haan / beleidsmedewerker
In Nederland lijken wij collectief te lijden aan het 'not in my backyard' syndroom. Dat werkt verstarrend, is niet constructief en evenmin productief. Ik heb meegemaakt dat een raadslid van GL zei dat hij voor windenergie was maar er meteen aan toevoegde: niet hier! Toen onze 'oerhollandse' molens die nu zo bij ons landschap horen honderden jaren geleden werden gebouwd vond men ze ook ingrijpend in het toen nog maagdelijke landschap. Nu horen ze er gewoon bij. Sterker nog; we identificeren onszelf er mee. Zo zal het ook gaan met de voor onze schone energie benodigde windmolens. Een nieuwe tijd zorgt voor nieuwe beelden en daar moeten we maar aan wennen. In ons aller belang. Maar 'het individu' wil tegenwoordig alleen nog maar van de energieslurpende lusten genieten en niet de daarbij behorende lasten dragen.
Hennie Ensink / beleidsadviseur omgevingsbeleid
Alle mensen die nu vechten tegen windmolens kunnen zich beter realiseren dat we in de wat verdere toekomst alleen nog voldoende electriciteit zullen hebben voor al onze verlichting, verwarming, apparatuur en wellicht ook vervoer, als we ons land redelijk vol zetten met windmolens. Als iedereen zijn not-in-my-backyard-verhaal volhoudt, zitten we over enkele decennia wel in de kou en in het donker.
E. Diepenmaat / adviseur Ruimtelijke Ordening
In de ruimtelijke ordening is doorzetingsmacht een onbekend begrip. Uit de toelichting op het "wetsvoorstel doorzettingsmacht" blijkt dat de wet vooral bedoeld is voor het adequaal kunnen bestrijden van terrorisme. Het is niet mijn indruk dat de burgemeester van Urk zich daaraan schuldig maakt. Het plaatsen van windmolens in Nederland is een ruimtelijke ordeningskwestie van de eerste orde en hoort volgens de geldende RO wetgeving te worden beoordeeld. Doorzettingsmacht hoort daar niet bij. Maar dat kan minister Kramer haar Collega Van der Hoeven vast wel uitleggen.

Advertentie