Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Verklaar nieuwe huurwet niet controversieel’

Ontwikkelaars en beleggers willen dat de Wet betaalbare huur (met een paar wijzigingen) zo snel mogelijk wordt behandeld.

26 augustus 2023
huur-huurwoning.jpg

In een brief aan de Tweede Kamer roepen de brancheverenigingen van gebiedsontwikkelaars en beleggers op om de Wet Betaalbare Huur ‘voortvarend in behandeling te nemen’. De NEPROM en de IVBN vrezen dat de wet controversieel wordt verklaard en behandeling uitgesteld tot een nieuw kabinet. Volgens hen zouden woningzoekenden daardoor ernstig worden gedupeerd.

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Accountmanager

Metaregistrar
Accountmanager

Aan banden

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) stuurde het voorstel Wet Betaalbare Huur vlak voor het zomerreces ter advisering naar de Raad van State. Hierin worden maatregelen getroffen om de huren in het middensegment aan banden te leggen. De ontwikkelaars en beleggers onderschrijven de noodzaak daarvan, omdat voor steeds meer woningzoekenden het nagenoeg onmogelijk is om een betaalbare huurwoning in de vrije huursector te vinden.  Wel willen de NEPROM en de IVBN een aantal veranderingen doorvoeren.

Verkoopgolf

Bij invoering van de wet moet bij 157.000 bestaande huurwoningen bij mutatie de huur met gemiddeld 240 euro per maand worden verlaagd. Dat leidt op dit moment al tot een verkoopgolf bij particuliere beleggers. Volgens de brancheverenigingen moet de nieuwe wet ruimte aan beleggers bieden om de huren in het middensegment jaarlijks met de inflatie plus maximaal 1 procent te verhogen. Ook moet volgens hen het Woningwaarderingsstelsel ingrijpend wordt gemoderniseerd, zodat extra kwaliteit en extra voorzieningen ook vertaald mogen worden in een hogere huur. Tot slot zou de verhoging van de overdrachtsbelasting voor huurwoningen terug moeten worden gedraaid naar 6 procent.

Onzekerheid

Door uitstel van de wet wordt volgens de verenigingen voor een aantal beleggers de onzekerheid zo groot ‘dat zij zich terugtrekken uit de Nederlandse woningmarkt, waardoor er gedurende langere tijd veel te weinig huurwoningen in Nederland gebouwd gaan worden’. Vooral de bouw van omvangrijke binnenstedelijke appartementencomplexen zal volgens de NEPROM en de IVBN stilvallen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het probleem is dat er sinds enige jaren een chaotisch woonruimtebeleid is gecreëerd. De politiek probeert woningbouwtekorten -ontstaan door slecht beleid en eigen falen- te corrigeren via allerlei oneigenlijke middelen en lapmiddelen. Van enige consistentie op de diverse woningruimtevelden is nauwelijks sprake. Als er iets is waar 'de markt' een hekel aan heeft is het onzekerheid. De huidige woningbouwmarkt staat daarom op instorten. De enige redding is: terug naar de basis van pakweg 10-15 jaar geleden, deze hier en daar wat moderniseren en verkeerde besluitvorming terugdraaien. Kortom, de huidige voornemens kunnen beter terug naar de tekentafel. Het devies moet vooral zijn:
1. de vraag naar woningen terugdringen en
2. bouwen, bouwen en nog eens bouwen.
Advertentie