De bodem als beste, thermische bron voor warmtepompen?
Natte lauwte als actuele (r)evolutie
Nee, natte lauwte is niet de weersvoorspelling. Frank Agterberg wil het in deze column voor Warmte365 graag met u hebben over een actuele (r)evolutie. Een warmtepomp maakt gebruik van reeds aanwezige warmte in bijvoorbeeld de buitenlucht, de bodem of het grondwater. In zijn column gaat Frank in op de bodem als een heel goede, misschien wel de beste, thermische bron voor warmtepompen.
“We hebben het veel over warmtepompen, maar weinig over de thermische bronnen daarvoor. Waar komt die warmte nou vandaan die we ‘pompen-van-waar-die-is-naar-waar-we-die-willen-hebben’?
Water is een geweldig medium om veel warmte in te bewaren en er weer uit te halen als nodig. De bodem zit tot bijna aan het maaiveld vol met vrijwel stilstaand water. Door ’s zomers warmte te oogsten middels (af)koeling van een te warm gebouw of warm oppervlaktewater en in het grondwater op te slaan, kunnen we deze er in de winter weer uithalen en middels een water-water warmtepomp als warmtebron gebruiken. Dit noemen we bodemenergie.”
Lees de volledige column van Frank Agterberg op Warmte365.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.