Boze duikers negeren demonstratieverbod
Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland heeft een demonstratie van duikers en vissers, aanstaande zondag op de Zeelandbrug, verboden. Die zijn niet van plan hun protest af te blazen.
Het protest richt zich tegen het gebruik van staalslakken bij de dijkversterking in de Oosterschelde. De duikers en vissers willen bij een geopende brug over de rijbaan lopen en wachtende automobilisten een flyer overhandigen. Rabelink steekt daar een stokje voor, omdat volgens hem de veiligheid in het geding is. De initiatiefnemers zijn niet van plan hun protestactie af te blazen. Eventueel gaan ze op een andere plek demonstreren.
Afvalproduct
Rijkswaterstaat versterkt de vooroevers van de Oosterschelde met staalslakken, een afvalproduct van hoogovens. Volgens de duikers en vissers logen de slakken uit, een proces waarbij het materiaal langzaam chemisch uiteenvalt en de stoffen in de waterkolom vrijkomen.
Millieueffect
Als er niets tegen ondernomen wordt, ‘dreigt het onderwaterleven van Nationaal Park de Oosterschelde ernstig in gevaar te komen’, zo stellen een aantal duikverenigingen en vissers in een persbericht. Ze willen dat het storten van de staalslakken wordt gestopt en dat eerst een milieueffectrapportage wordt uitgevoerd.
Blaam
Woordvoerder Edwin Feijter van Rijkswaterstaat-Zeeland zegt dat staalslakken een gebiedsvreemd materiaal zijn dat mag worden toegepast. ‘Wij houden ons aan de wetgeving, dus ons treft geen blaam.’
Toegestaan
Er is volgens hem een verschil tussen zoet stilstaand water en zout stromend water. ‘In het eerste geval zijn staalslakken verboden, in het tweede toegestaan.’ Feijter wijst erop dat het doel van Rijkswaterstaat veiligheid is. ‘We moeten iets aan de vooroevers doen om die te kunnen waarborgen. Daarbij ontkom je niet aan gebiedsvreemd materiaal. We weten heel goed dat we daarmee een deel van de natuur vernietigen, maar we moeten een afweging maken.’
De vrijheid van mening(suiting) verbieden op grond van de veiligheid en het storten van gebiedsvreemd materiaal (?).
Gerustellend en al vaker gehoord!