Nieuwbouw zakt in 2023 en 2024 sterk terug
De bouwwereld verwacht dat er dit jaar en komend jaar 70.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd, in plaats van de 100.000 die De Jonge wil.
Bouwbedrijven in Nederland leveren dit en volgend jaar bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes zetten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau een rem op de bouw. Daarnaast kregen bouwers eind 2022 te maken met een stikstoftegenvaller die waarschijnlijk meespeelt in de krimp.
Keerpunt
Naast nieuwbouwwoningen loopt ook het aantal opgeleverde utiliteitsgebouwen hard terug. Onderzoekers van het EIB spreken van een ‘keerpunt’, dat voor een groot deel samenhangt met de Russische inval in Oekraïne. Die zorgde voor fikse prijsstijgingen voor brandstoffen en bouwmaterialen, zoals hout en staal. De onzekerheid leidde zo ook tot hogere rentes. Duurdere leningen maken ook investeringen in vastgoed minder aantrekkelijk. Alleen het verbouwen en herstellen van woningen en gebouwen is de komende jaren nog een groeimarkt, omdat er meer geld naar verduurzaming gaat.
Beleggers
Eerder wezen onder andere makelaarsvereniging NVM en vastgoedadviseur CBRE op het bijkomende effect van lagere huizenprijzen. Nu woningen in waarde dalen terwijl de kosten voor bouwbedrijven oplopen, steken beleggers waarschijnlijk minder geld in nieuwbouw, waarschuwden ze.
Geringe groei
Vorig jaar groeide de bouw nog wel dankzij de extra bouwvergunningen die een jaar eerder werden afgegeven. Maar volgens het EIB was de toename veel geringer dan verwacht. Hierbij speelde mee dat gemeenten minder vergunningen afgaven voor bouwprojecten. Dat komt door een tekort aan geschikte bouwlocaties, maar ook doordat gemeenten te weinig ambtenaren lijken te hebben om alle vergunningsaanvragen te behandelen. Daarnaast maakte de rechter in november een einde aan de vrijstelling waarmee bouwprojecten automatisch toestemming kregen om stikstof uit te stoten, wat de bouw extra vertraging opleverde.
Locaties zijn vaak de bottleneck en dat hangt samen met de grondprijs
Slecht nieuws
De nieuwe vooruitzichten zijn slecht nieuws voor minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Om het woningtekort op te lossen wil hij dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen in Nederland bij komen. Dit en volgend jaar blijft het aantal reguliere nieuwe woningen waarschijnlijk steken op 70.000, verwacht het EIB.
Bottleneck
‘Locaties zijn vaak de bottleneck en dat hangt samen met de grondprijs. Het is woningcrisis, de urgentie is hoog, het kan niet zo zijn dat bouwlocaties ongebruikt blijven liggen omdat er nu even wat minder rendement te behalen is’, reageert voorzitter Martin van Rijn van woningcorporatiekoepel Aedes op het bouwonderzoek. ‘Wat mij betreft mag de minister ook daar meer regie op nemen. Wie nu niet wil bouwen, laat zijn beurt voorbijgaan, woningcorporaties zitten te springen om die locaties. We mogen al die mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden niet in de kou laten staan.’
Extra eisen
In een reactie op het rapport roept Bouwend Nederland opdrachtgevers op te stoppen met het stellen van extra eisen bovenop de wettelijk vastgelegde richtlijnen. Die eisen zetten volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie de betaalbaarheid verder onder druk. Als voorbeeld noemt hij extra eisen op het vlak van duurzaamheid die niet in het Bouwbesluit zijn opgenomen, zoals gebouwen die niet alleen energie-neutraal zijn maar ook energie leveren.
Capaciteit
Bouwend Nederland zegt daarnaast veel last te hebben van het gebrek aan capaciteit bij gemeenten om vergunningaanvragen te behandelen. Ook noemt de belangenvereniging veel plannen van provincies om tot de gehoopte 900.000 nieuwe woningen in 2030 te komen nog te vaag en onzeker. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.