Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Beperkt zicht

Een burger kan alleen bezwaar maken tegen de verlening van een bouwvergunning wanneer hij het vergunde bouwwerk kan zien. Of wanneer dat bouwwerk zo’n ruimtelijke uitstraling heeft dan wel zo dichtbij komt dat het naar verwachting invloed heeft op zijn woonomgeving.

21 november 2008

In het zuidoosten van het Brabantse Dongen ligt een villawijk, tegen de rand van agrarisch gebied. Volgens het bestemmingsplan mogen agrarische bedrijven hier flinke gebouwen neerzetten. Maar dat gebeurt niet. Aan weerskanten van de Haanse Hoef zullen twaalf vrijstaande woningen verrijzen, waarvan negen in het kader van ‘ruimte voor ruimte’. Er komen woningen aan de oostkant van deze doorgaande weg en twee aan de westkant. Andere ontwikkelingen blijven in dit stuk buiten beschouwing.

 

De Belangenvereniging Haanse Hoef en negen families uit de bestaande villawijk proberen de bouw van de nieuwe woningen tegen te houden door de verlening van de bouwvergunning aan te vechten. Een van hen is wiskundige Jo Bollen. ‘Wij hebben met zijn allen afgesproken dat het agrarisch gebied is. En dan moet je er geen huizen gaan neerzetten’, zegt hij. Een van de nieuwe huizen waartegen hij zich keert, is Haanse Hoef 1, dat in het westelijk deel van het bouwplan zal verrijzen. Precies tussen het huis van Bollen en een klein bos in. Bollen maakt bezwaar tegen de teloorgang van zijn uitzicht op het bos.

 

Straks ziet hij vanuit zijn tuin een huis. Een paar meter achter dat huis komt een schuur. B en W merken Bollen voor wat betreft het huis wel aan als belanghebbende. Maar het bezwaar tegen de schuur wordt door het college weggewimpeld. Bollen is daarbij geen belanghebbende, omdat hij de schuur niet eens kan zien. Die verdwijnt immers achter het nieuwe huis dat tussen de schuur en het huis van Bollen wordt gebouwd. Bovendien woont Bollen op ongeveer tweehonderd meter afstand van de schuur.

 

De vraag is of Bollen in de zaak over de schuur terecht als belanghebbende is afgewezen. De rechtbank Breda vindt van niet. Want als de gemeente hem voor het huis wel als belanghebbende ziet, is het vreemd om hem als belanghebbende af te wijzen voor de bijbehorende schuur.

 

De Raad van State draait deze uitspraak van de rechtbank terug. Omdat de tuin van Bollen op zo’n grote afstand van de schuur ligt en hij de schuur niet of nauwelijks kan zien, wordt hij niet rechtstreeks in zijn belang geraakt door de bouw van de schuur.

 

Jo Bollen vindt het maar vreemd dat hij voor het huis wel en voor de schuur niet als belanghebbende wordt aangemerkt. Jolanda Rijken van de gemeente Dongen vindt de uitspraak in lijn met de vaste jurisprudentie van de Raad van State en dus logisch. In haar ogen wekt het meer bevreemding dat mensen die schuttingen en hoge, dichte begroeiing om hun tuin zetten tegen de inkijk, klagen over beperkt uitzicht.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie