Verduurzaming is meer dan een energiescan
DUMAVA-subsidie verkregen maar hoe verder?
Een hulpmiddel vanuit het Rijk om te helpen bij het versneld verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is de DUMAVA-subsidie (DUurzaam MAatschappelijk VAstgoed). Bij de eerste tranche van de subsidie was die op de eerste dag, 3 oktober jl. al overtekend.
Ben je eigenaar van te verduurzamen maatschappelijk vastgoed maar zat jouw aanvraag er dit keer niet bij? We adviseren je dan toch door te gaan met het voorbereiden van een aanvraag. Want de DUMAVA wordt over ca. een jaar weer opengesteld. Er wordt ook gekeken of de regeling versneld open kan, dus hou de subsidiepagina van RVO in de gaten. Graag helpen wij bij de aanvraag, maar ook bij het vervolg na de aanvraag.
DUMAVA-subsidie verkregen maar hoe verder?
Als je op 3 oktober jl. een subsidieaanvraag hebt ingediend, is binnen 13 weken een mogelijke acceptatie te verwachten. Na een verkregen acceptatie van de subsidie-aanvraag, krijg je als subsidie-aanvrager direct ook de volgende verplichtingen:
- verduurzamingswerkzaamheden moeten binnen 2 jaar (losse maatregelen) of 3 jaar (integraal) gerealiseerd zijn;
- rapporteren verbetert energielabel;
- monitoren energiebesparing.
Nu denk je misschien, 2 jaar is nog ver weg. Maar als je nog niet ver gevorderd bent, dan is er nog veel te doen. En diverse belangrijke processtappen nemen vaak veel tijd in beslag. Zo zien we een risico op vertraging bij de volgende activiteiten:
- vrijmaken van het volledige verduurzamingsbudget (maximale subsidie = 30%);
- informeren van de gebruikers;
- mogelijke vergunningstrajecten doorlopen;
- aanbestedingstrajecten organiseren (minder aanbod door beperkte beschikbaarheid mensen en materiaal);
- tijdens realisatiefase rekening houden met langere levertijden.
Direct aan de slag!
Ons advies is dan ook om direct na de subsidie toekenning van start te gaan met de voorbereidingen. En bbn adviseurs kan je daarbij helpen. Dagelijks begeleiden we het verduurzamen van bestaande gebouwen. Onze kennis en ervaring willen wij graag delen om de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed effectief en vlot in gang te zetten. Waar staan wij voor? We hebben de ambitie om in 2030 100% CO2-positief, circulair en in harmonie met de natuur te zijn, samen met onze opdrachtgevers. Dit doen wij onder andere door:
- projecten te realiseren binnen vooraf vastgesteld budget en planning;
- de gebruikers ‘mee te nemen’ in de verduurzamingswerkzaamheden;
- het creëren van optimale samenwerking tussen opdrachtgever – opdrachtnemer – gebruiker.
Geïnteresseerd? Graag komen wij met je in contact om de verplichtingen, na subsidieacceptatie, en onze ervaringen met vergelijkende verduurzamingstrajecten te bespreken. Voor meer informatie neem contact op met Wim Verheul.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.