ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Minder superhoogbouw, minder CO2

Duurzame woningbouw in lijn met het Parijs Akkoord.

08 april 2024
co2 hoogbouw

Grote steden zetten de laatste jaren stevig in op de bouw van hoge woontorens om binnenstedelijk te verdichten. Toch staan dit soort oplossingen op gespannen voet met de duurzaamheidsdoelstellingen die dezelfde steden hebben.

Bij de bouw van een woontoren moeten nogal wat kunstgrepen worden uitgehaald. Denk aan zware (betonnen) constructies en ondergrondse parkeergarages in meerdere lagen. Beton en staal zijn als bouwmateriaal extreem belastend voor het milieu. Bij de productie komt veel CO2 vrij.

Gemeenten doen er dus goed aan de verdichtingsopgave niet alleen te beschouwen van het absoluut aantal woningen dat gerealiseerd wordt, maar daarnaast ook een beschouwing maakt van de CO2 die vrij komt. In zo'n geval weten we bijvoorbeeld dat middelhoge gebouwen (5-8 bouwlagen) veel gunstiger uitvallen, zeker als je deze in hout bouwt. Bovendien is het parkeerprobleem dan vaak gemakkelijker op te lossen en is de impact op de buurt minder groot.

Gemeenten doen er verstandig aan hun woningbouwopgave ook te beschouwen als een CO2-opgave. De nieuwe website CO2budgetgemeente.nl geeft hier meer inzicht in. Hoeveel ruimte is er om CO2 uit te stoten en wat betekent dit voor de woningbouw? Bezoekers kunnen een factsheet downloaden voor hun gemeente, en een whitepaper met meer uitleg.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
John Clauser, Nobelprijswinnaar Natuurkunde 2022 over de CO2-hoax: https://www.youtube.com/watch?v=amha4-JFcLo