Gemeente Veenendaal verkleint ecologische voetafdruk
Met nieuw instrument voor projectleiders: Leidraad Circulariteit.
Gemeenten zien zich voor de noodzaak gesteld om duurzamer te gaan werken. Maar hoe kom je nu van gespreksonderwerp naar praktijk en waar begin je? Gemeente Veenendaal vroeg aan bbn om haar daarbij te helpen.
De transitie naar een circulaire economie is een urgente uitdaging waar gemeenten een cruciale rol in spelen. Als lokale overheid heeft de gemeente de mogelijkheid om een leidende positie in te nemen en een duurzaam ecosysteem te creëren. Ook benut de gemeente daarmee economische kansen en wordt de lokale gemeenschap betrokken bij haar eigen duurzame toekomst.
Ecologische voetafdruk
Voor Gemeente Veenendaal is circulariteit bij bouwprojecten een belangrijk thema. Door circulair te bouwen en duurzame materialen te gebruiken, wil Veenendaal haar ecologische voetafdruk verkleinen. Veenendaal had daarom behoefte aan handvatten voor het toepassen en waarborgen van circulariteit in projecten, van initiatief tot gebruiksfase. Restwaarde is daar een belangrijk onderdeel van. Voor het project IKC ‘het Franse Gat’ berekende bbn eerder al voor Veenendaal de restwaarde.
Sturen op circulariteit
Voor Veenendaal heeft bbn nu een leidraad ontworpen als praktisch hulpmiddel voor projectleiders binnen de gemeente, om in projecten concreet te kunnen sturen op circulariteit. De Leidraad is opgesteld op basis van concrete, specifieke circulaire thema’s voor de diverse elkaar opvolgende ontwerp-, bouw- gebruik- en sloopfases. Onderdeel van de Leidraad zijn de paramaters voor de restwaardeindex en hun impact op investeringen, wat waardevolle inzichten oplevert om de financiële besluitvorming in vastgoedprojecten te verbeteren.
Met de leidraad heeft Veenendaal een bruikbaar instrument om circulariteit in haar projecten te kunnen toepassen en waarborgen.
Meer weten?
Neem gerust contact met ons op.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.