ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Slim verduurzamen van de gemeentelijke vastgoedportefeuille

Slim verduurzamen van de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Zeker weten dat elke verduurzamingseuro goed wordt besteed?

28 februari 2019
bbn.png

Zeker weten dat elke verduurzamingseuro goed wordt besteed?

Uw gemeente gaat voor duurzaam. Het college heeft in het programma voor de komende jaren een ambitie geformuleerd. CO2- of energieneutraal in tweeduizend-zeg-het-maar. De gemeentelijke vastgoedportefeuille vervult een voorbeeldfunctie. Werk aan de winkel dus. Maar hoe pakken we het aan? Echt verduurzamen op korte termijn kost ongelofelijk veel geld. En het College stelt maar weinig extra geld beschikbaar.

Iedereen die daadwerkelijk aan de gang gaat met verduurzamen, komt al snel tot de conclusie dat het een langdurige kwestie is. Het duurzaam maken van een hele portefeuille kost 10 jaar of meer. En in 10 jaar kan er veel gebeuren. Wie weet hebben we een deel van de gebouwen, die nu in gebruik zijn, over 10 jaar helemaal niet meer nodig. Wat zou het zonde zijn als we juist in die gebouwen ons weinige geld investeren.

Datzelfde gevoel van 'wat zou dat zonde zijn' hebben we ook bij ingrepen die kapitaalvernietiging tot gevolg hebben, doordat een gebouwdeel eigenlijk te vroeg vervangen wordt. Wanneer we toch al weinig geld hebben, moeten we kapitaalvernietiging voorkomen en elke euro optimaal besteden.

Samen met veel van onze gemeentelijke opdrachtgevers hebben we in de afgelopen jaren geleerd dat verduurzamen een kwestie is van lange adem én van verstandig investeren van het beschikbare geld. Investeren in gebouwen die het waard zijn om de opwaardering te krijgen. En het liefst op natuurlijke momenten in de onderhoudscyclus. Bbn wil gemeenten optimaal begeleiden bij deze belangrijke opgave.

Download hier de whitepaper 'Slim verduurzamen van de gemeentelijke vastgoedportefeuille'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.