Nieuwe normen windturbines
Onderzoek Arcadis brengt gevolgen in beeld.
Windenergie wordt gezien als één van de pijlers in de transitie naar een schonere en duurzamere energievoorziening. Sinds 2020 stagneert de ontwikkeling van windparken op land echter. Het Europese Hof concludeerde toen dat er een milieueffectstudie nodig was voor milieuregels bij een windmolenpark in België. De Nederlandse Raad van State bevestigde deze uitspraak in 2021 bij de aanvraag voor een uitbreiding van een windmolenpark in Delfzijl. De uitspraak zorgde ervoor dat bestaande procedures voor vergunningen voor windparken op land complexer werden, doordat deze niet op de nationale windturbinebepalingen in het Activiteitenbesluit kunnen ‘leunen’.
PlanMER
Arcadis stelde in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een plan-milieueffectrapport (PlanMER) op om nieuwe normen voor windparken vast te kunnen stellen. In het PlanMER onderzocht Arcadis verschillende alternatieven voor normen op het gebied van geluid, slagschaduw en externe veiligheid. Ook de milieueffecten van verschillende afstandsnormen gerelateerd aan de tiphoogte van een windmolen zijn onderzocht.
Het Rijk publiceerde op 12 oktober 2023 de concept normen in het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving. Deze normen passen binnen de bandbreedte van de door Arcadis in het MER onderzochte alternatieven. De door het Rijk gepubliceerde concept normen zijn strenger dan de normen uit het Activiteitenbesluit vóór de uitspraak van de Raad van State. Zo is bijvoorbeeld de geluidsnorm strenger (45 dB Lden, voorheen 47 dB Lden) en is een afstandsnorm geïntroduceerd van minimaal twee keer de tiphoogte tot windturbinegevoelige gebouwen (wonen, onderwijs, zorg e.d.). Het is tot 22 november mogelijk om een ‘zienswijze’ in te dienen op de documenten die betrekking hebben op het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving. Het voornemen is dat de definitieve normen op 1 juli 2025 in werking treden.
Meer zicht op duidelijkheid?
Met de publicatie van de concept normen voor windturbines is voor bevoegde gezagen en initiatiefnemers eindelijk meer zicht op duidelijkheid, na een lange periode van onzekerheid. Dat de concept normen gewijzigd zijn ten opzichte van de ‘oude’ normen kan gevolgen hebben voor de haalbaarheid en vergunbaarheid van een windenergieproject. Ook kan het gevolgen hebben voor bestaande windparken. Daarnaast zijn de concept normen nog niet definitief tot 1 juli 2025, wat nog steeds een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengt.
Auteur artikel: Frans Dotinga - Adviseur water en milieu bij Arcadis
Meer informatie
Arcadis is een internationale adviesorganisatie en is actief bij vraagstukken en ontwikkelingen in de energietransitie. Wij zijn zowel in de ontwikkelfase als exploitatiefase nauw betrokken bij het monitoren van de impact van de windturbines op de leefomgeving en wij leveren maatwerkadvies om zo nodig de impact op de omgeving te verminderen. Hiermee dragen wij bij aan een sociaal duurzame realisatie van de energietransitie.
Als je een beetje aanpoot staan Borssele 2, 3, 4, 5 en 6 in datzelfde 2025 klaar voor de start.
Die eerste stond er ook in vier jaar en dat was toen we nog met potlood en kladblok zonder rekenmachine die (alle) dingen tekenden en uitvoerden.
En ja dat geluid maakte dus wel een te groot deel van de overlast uit terwijl dat toch altijd ontkend werd door de weg met ons en jouw consumptie moet stoppen club.