Amsterdam wil snellere vervanging loden leidingen
De gemeente Amsterdam wil dat er meer haast wordt gemaakt met de vervanging van loden leidingen. Verhuurders en woningcorporaties moeten niet treuzelen met de aanpak daarvan, vindt wethouder Joris Ivens (Wonen).
De gemeente Amsterdam wil dat er meer haast wordt gemaakt met de vervanging van loden leidingen. Verhuurders en woningcorporaties moeten niet treuzelen met de aanpak daarvan, vindt wethouder Joris Ivens (Wonen).
Volksgezondheid
In oktober 2019 bleek uit een RIVM-rapport dat loodvervuiling in het drinkwater ernstigere gevolgen voor de volksgezondheid heeft dan eerder gedacht. vooral baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen risico lopen als zij water drinken uit loden leidingen. Te veel lood kan leiden tot verstoring van de ontwikkeling van de hersenen. In Amsterdam zijn naar schattingen nog duizenden woningen en andere gebouwen met loden leidingen. In een onderzoek van de gemeente werden onlangs nog in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot loden leidingen ontdekt.
Inventarisatie
De gemeente Amsterdam wil in ieder geval dat de panden in gemeentelijk bezit zo snel mogelijk worden geïnventariseerd. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan gemeentelijke panden die in gebruik zijn als kinderdagverblijf en Ouder Kind Centra. Voor schoolgebouwen is in eerste instantie het schoolbestuur verantwoordelijk voor vervanging van loden leidingen, maar de gemeente zegt nu de zorgplicht naar zich toe te trekken. Loodleidingen komen vooral voor in woningen en gebouwen van voor 1960, het jaar waarop lood in leidingen werd verboden. Schoolgebouwen uit die tijd zijn over het algemeen al een keer intensief gerenoveerd na die tijd, waarbij de leidingen zijn vervangen.
Toevoerleidingen
Dat geldt ook voor de meeste corporatiewoningen, maar die kampen vooral met toevoerleidingen die de verbinding vormen tussen de hoofdwaterleiding van het waterleidingbedrijf en de particuliere aansluiting van de woning. Die kunnen nog van lood zijn, waardoor het water in woningen die zelf geen loden leidingen meer hebben, toch loodhoudend kan zijn.
Verhuurders
In een interview in Het Parool stelt wethouder Ivens dat verhuurders, zoals particuliere verhuurder Rappange en woningcorporatie Ymere, meer haast moeten maken met het verwijderen van de leidingen. Ymere heeft eerder gezegd twee tot drie jaar nodig te hebben om alle loden leidingen te verwijderen, omdat ze medewerking van huurders en de juiste vergunningen nodig hebben.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.