Amendement moet gasvrije wijken redden
Met een amendement op de Transitiewet willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gemeenten de ruimte geven om wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is volgens gemeenten noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.
Met een amendement op de Transitiewet willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gemeenten de ruimte geven om wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is volgens gemeenten noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.
Gaswet
De partijen willen dat de Gaswet wordt opgenomen in de Crisis- en herstelwet. Op die manieren krijgen gemeenten meer mogelijkheden om huizen in de proeftuinwijken daadwerkelijk van het gas af te sluiten, zonder dat dat tot gecompliceerde juridische procedures leidt. De mogelijkheid van gemeenten om woningen te ontkoppelen van de gasvoorziening is tot nu toe nagenoeg onmogelijk. Vandaag behandelt de Tweede Kamer de Transitiewet. Volgende week dinsdag wordt erover gestemd.
Proeftuinen
Om alvast ervaring op te doen met het energieneutraal maken van de woningvoorraad, zijn er in 27 gemeenten proeftuinen voor de energietransitie aangewezen. In deze wijken kunnen gemeenten experimenteren en proefdraaien met de energietransitie en kijken op welke manier het proces verbeterd en versneld kan worden. In totaal is er door het rijk 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor die experimenten.
Bestemmingsplan
Maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan de beslissing om wijken te mogen aanwijzen die van het aardgas af moeten gaan kunnen nu niet worden verwerkt in het bestemmingsplan. Zonder bestemmingsplan kan geen aardgasvrije wijk gerealiseerd worden. De bestaande wetgeving kent wel ruimte om te experimenteren, maar dat is onvoldoende om alternatieven voor de gasvoorziening juridisch mogelijk te maken. De VNG vreest dat bij het afwijzen van het amendement de proeftuinen juridisch vastlopen als er geen grondslag komt om dit kunnen regelen. Gemeenten lopen zo het risico dat gebiedsaanwijzingsbesluiten voor het loskoppelen door de Raad van State worden vernietigd.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
dat terugverdiend is. Waarom niet burgers geholpen met een energietransitiesubsidie waardoor de maatregelen voor iedereen betaalbaar worden?
Als het om het bedrijfsleven gaat worden grote energieverbruikers wél met verzachtende maatregelen of financieel geholpen. Dan moet dat voor de burgers zeker ook gelden!
Altijd zijn er wel partijen die panisch worden van maatreglen terwijl de noodzaak om energietrasitie toe te passen echt heel erg groot is. Daarvoor zijn dus snelle maatregelen nodig die ook echt helpen. Niemand kan het zich permiteren om niet mee te doen of dwars te gaan liggen. Ik zou alleen maar heel blij zijn als mijn gemeente nu al duidelijk kiest wat de toekomst van enegrie wordt en waar ik rekening mee moet houden.
Overigens verbaas ik mij er ook altijd heel erg over dat we in Nederland in kassen heel veel gas gebruiken om bloemen te laten groeien (?!). Als je in de winter in de buurt van Rotterdam en Den Haag gaat kijken is de lucht nooit meer donker maar volledig geel van de electrische kasverlichting. Het verstookte gas in de kassen zie je natuurlijk niet maar er wordt meer verstookt dan een stad met huishouders.
Helaas is dat economisch belang dus dat pakken we niet aan.....
Klimaatveranderig is volgens mij dus behoorlijk kansloos, helaas.