Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Alternatief voor grootste windmolenpark bij Urk

Bedrijvenkring Urk (BKU) denkt met een nieuw type windmolen een alternatief te hebben gevonden voor Windpark Noordoostpolder, het grootste windmolenpark van Nederland. Dat park moet bij Urk komen. De BKU presenteerde het alternatief dinsdag.

07 april 2009

8-wind
De organisatie denkt dat de 8-wind, een nieuw type windmolen van fabrikant Energy-Age, dé oplossing is voor Urk. De 8-wind is volgens de BKU kleiner, zodat er minder horizonvervuiling ontstaat. Veel Urkers zijn om die zichtvervuiling tegen de komst van Windpark Noordoostpolder. Ook is er minder grond nodig om een molen op te plaatsen. Daardoor zou een park met de nieuwe molens kleiner zijn dan een park met de traditionele molens. Beide molens wekken evenveel energie op.

 

Perzische molen
De 8-wind is volgens de fabrikant afgeleid van een Perzische molen uit het jaar 644 voor Christus. De molen heeft in plaats van draaiende wieken kleine rotors die zitten verwerkt in een soort overkapping waar de wind doorheen kan blazen. In Duitsland wordt nu een prototype van de molen getest. Het eerste prototype voor Nederland komt binnenkort bij Lelystad te staan. Wageningen Universiteit is bij het testen betrokken. Woensdag presenteert de BKU haar alternatief aan minister Maria van der Hoeven, tijdens een werkbezoek aan Flevoland.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
ipv 450 MW optimaal gebouwde windmolens, zijn er dan ca 4,5 miljoen Eightwind molentjes nodig. Zet er elk 10 m een neer, dan is dat een gebied van 22 x 22 km, ongeveer de hele NOP, inclusief URK
Bovendien is het ongeveer 10 tot 100 keer duurder dan die echte windmolens
piet brontsema / org adviseur
wat een lulkoek van die burgemeester. Hoe hoger hoe mooier , zou ik zeggen
Bernard Bulder / windenergie onderzoeker
Het 8-wind concept is aantoonbaar slechter dan de huidige "state of the art" windturbines.

Het is onmogelijk om alle energie uit de wind te halen omdat daardoor de stroming tot stilstand komt en dus een blokkade opwerpt voor de aankomende wind. Conventionele windturbines zitten dicht bij het theoretisch maximum, de "Betz limiet". De prestatie die door 8-wind worden geclaimd zijn dus niet haalbaar.
Doeke Kuipers / corporatieman
Gaat de N.O.polder gewoon en de provincie Fryslân zijn gang….
In de Balkstercourant stond reeds een halve pagina aan voorlichting over dit grootste nieuw windmolenpark en het MER onderzoek. Pas nu komt de gemeente Lemsterland zelf op het idee om “aan dit warige bos van windmolens” niet mee werken. Kennelijk is het aangevraagde advies van Hús en Hiem, ook negatief ? Dat is raar en verdacht, lijkt mij. De raad keurde de plannen toch massaal af! Het Rijk geeft (al) subsidie en de provincie Fryslân rekent de “mogelijke opbrengst” van die windmolens reeds mee in de gemaakte afspraken met het Rijk!! Wordt de bevolking van Zuidwest Fryslân hiermee niet een beetje voor de gek gehouden?
Dit enorme windmolenpark ( 80 -100 windmolens)langs en in het IJsselmeer gaat de 50 kleine - verouderde molens bij Urk - vervangen en komt, jawel, in de achtertuin – de backyard - van de Noordoostpolder te staan. Dit betekend dat die enorme windmolens in de “voortuin van Lemmer en de Friese kliffen van Gaasterlân-Sleat komen te staan”.
Een megalomaan plan! En dan te weten dat alle huidige windmolens met elkaar een volumebijdrage aan de Nederlandse energiebehoefte leveren van 0,4%; Voor zo, n geringe opbrengst mag de mooie natuurlijke Friese kustlijn niet worden vernield en verknald. Een paar vraagjes, dat moet toch kunnen nietwaar? Volgens het vigerend beleid, zo staat er in het MER rapport vermeld, van de gemeente Noordoostpolder is het plaatsen van windturbines niet toegestaan! Waarom dan niet direct te stoppen met deze poespas. De reden is dat bij enkele landbouwagrariërs de financiële bedrijfsresultaten onder druk staan. Daarom wordt, als een aanvullende inkomensbron de mogelijkheden rond het windenergiebeleid herzien! In het op internet beschikbare MER rapport is meer aandacht voor vissen, vogels en woel- en vleermuizen dan voor de bewoners van de kliffen van Gaasterlân- Sleat en Lemsterlân. Het windmolenpark wordt als een groot winstpunt “voor de baai van Lemmer” voorgesteld. Alsof het een “trekpleister zou kunnen worden voor nieuw toerisme” en wordt vergeleken met – alweer - projecten in Duitsland; je moet er maar opkomen, niet waar. Ook wordt in het MERrapport aangeven dat er nog een “leemte in kennis is”!! Nou dat lijkt mij nu al wel duidelijk; dit megalomane plan moet en mag gewoon niet doorgaan.
De ontwikkeling rond Blue Energie heeft wel toekomst. Zie www.defriezen.nl waarin Blue Energie in het nieuwe deltaplan voor de afsluitdijk reeds is opgenomen.
Bovendien, waarom moeten er op de kustlijn met Friesland, door de N.O. gemeente met 45.000 inwoners en dus zelf (maar) 18.000 huishoudens heeft, in het IJsselmeer 80 – 100 windmolens worden gebouwd tezamen goed voor het stroomverbruik van 92.000 huishoudens? Hoeveel aanleg en uitbreiding aan het leidingnetwerk is er wel niet nodig om de opgewekte stroom te vervoeren? De Noordoostpolder heeft zelf 14 enorme industrieterreinen en veel kascomplexen waar toch ook veel stroom nodig! Waarom worden deze windmolenreuzen daar niet bij geplaatst; daar wordt veel stroom verbruikt!! Bij zulke “grote industrieterreinen in het nieuwe land” vernielen grote windmolenparken de omgeving toch al niet meer! Het lijkt mij milieu bewuster en voor het “zicht op het Friese landschap beter” om deze molens bij de industrieterreinen te plaatsen. Dat kost minder investeringen aan de netwerken. Er is duidelijk werk aan de winkel… Vooral voor de inwoners van Súdwest Fryslân; gemeenteraden van Lemsterlân en Gaasterlân- Sleat let op uw zaak.
Advertentie