Almere schoolt personeel om
Ambtenaren bouw- en woningtoezicht zijn schaars en het wordt alleen maar erger. Almere denkt er wat op gevonden te hebben.
Almere bereidt een experiment voor waarbij twaalf medewerkers in een jaar tijd worden omgeschoold tot ambtenaren bouw- en woningtoezicht. De cursisten komen in eerste instantie uit de interne vacaturebank van de gemeente. Daarnaast probeert Almere de gemeenten Amsterdam en Den Haag mee te krijgen om de kosten te spreiden.
Het idee is afkomstig van de Bestuursacademie Zuid-Nederland en het projectadviesbureau InterConcept, vertelt beleidsadviseur Anne Marie van Osch van Almere. De stad polste detacheringbureaus en opleiders op zoek naar alternatieven voor de klassieke werving, die steeds minder resultaat oplevert. Het tekort aan ambtenaren bouw- en woningtoezicht is nu al nijpend, maar zal nog veel groter worden. Uitschieters tot tachtig procent in 2013 zijn niet denkbeeldig. Nu al leunen veel gemeenten op de dubbel zo dure inhuur van externen. En ook hier wordt de spoeling dun. Om die reden mag het experiment met ambtenaren bouw- en woningtoezicht wat kosten.
De raming is een kwart miljoen euro. 'Het geld is nodig voor het schrijven van profielen voor de medewerkers, het opstellen van leerplannen, de werving en selectie van kandidaten en het opleiden zelf', zegt Alex Tuhuteru van de Bestuursacademie Zuid-Nederland. De hoge kosten komen mede doordat de cursisten tijdens hun eenjarige opleiding op de loonlijst van de gemeente staan. Hoewel ze nog niet productief zijn, genieten ze een normaal salaris, schaal acht.
De kandidaten worden in eerste instantie gezocht onder boventallige ambtenaren. 'Maar we kijken ook naar mensen die nu aan de zijlijn staan', zegt Tuhuteru. 'Bijvoorbeeld hoog opgeleide allochtonen. In de kaartenbakken van de CWI's zitten er zo'n 950.' Vooral 30- tot 50-jarigen zullen toehappen, denkt beleidsadviseur Van Osch. 'Mensen die een verandering in hun loopbaan willen, maar hun inkomenszekerheid niet in de waagschaal willen stellen.'
Stressbestendig
Of het plan ook het effect heeft waarop Almere hoopt, is niet te voorspellen. Er zijn veel onzekerheden. Bijvoorbeeld of er genoeg belangstellenden zijn. De praktijk moet ook uitwijzen of de benodigde competenties zijn aan te leren in een jaar tijd. Naast de technische aspecten als het leren lezen van bouwtekeningen, moeten cursisten beschikken over sociale vaardigheden, zegt Van Osch. 'Als ambtenaar bouw- en woningtoezicht krijg je te maken met zowel projectontwikkelaars als particulieren. Je moet erop toezien dat er geen bouwwerken verschijnen die ingaan tegen de uitgangspunten van het gemeentelijk beleid. Dat betekent dat je stressbestendig moet zijn.'
Dan zijn er nog de financiële risico's. Niemand weet of de cursisten na een paar maanden nog even enthousiast zijn. Ook is onbekend of zij in dienst blijven bij de gemeente. Uit recent onderzoek van opleidingsbureau Pro Education blijkt dat investeren in de loopbaan van medewerkers de loyaliteit jegens de werkgever niet vergroot. Zonder aanvullende maatregelen is het bindend effect van een opleiding gering.
Subsidie
Almere slaagde er in subsidie te verkrijgen bij het A+O Fonds. Het ministerie van Vrom overweegt een financiële bijdrage via de Vereniging Bouwen Woningtoezicht Nederland. 'Overal wordt steen en been geklaagd over de krapte op de arbeidsmarkt', zegt Van Osch. 'De meeste organisaties pompen alleen maar geld in werving en selectie. Wij kunnen ons daar wel bij aansluiten, maar dan lopen wij het risico dat wij over vijf jaar helemaal geen mensen meer hebben.'
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.