Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuwe afspraken over plaatsen laadpalen

In zes samenwerkingsregio's werken provincies met gemeenten en netbeheerders samen aan het plaatsen van voldoende laadpunten.

ANP
30 oktober 2023
ruimte---laadpaal.jpg

De provincies, het rijk en de gemeenten hebben nieuwe afspraken gemaakt over het realiseren van een landelijk dekkend laadnetwerk voor al het elektrisch vervoer. Eerder werden de overheden het al eens over het inrichten van een laadnetwerk voor personenauto's en bestelbussen. Op een conferentie over duurzame mobiliteit in Utrecht zijn maandag ook afspraken gemaakt over het creëren van een dekkend laadnetwerk voor bedrijven.

Toezichthouder Wmo en Jeugdwet

GR Jeugd en Wmo Midden-Holland
Toezichthouder Wmo en Jeugdwet

Senior adviseur beleid samenleving & sociaal

Gemeente Het Hogeland
Senior adviseur beleid samenleving & sociaal

590.000 laadpunten

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2050 al het vervoer volledig schoon moet zijn. Daarvoor is een landelijk dekkend laadnetwerk nodig. Om dat doel te kunnen realiseren werken de overheden, netbeheerders en kennisinstellingen samen in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). 'Uitgangspunt voor de NAL-samenwerking is dat het laden van een elektrisch voertuig net zo gemakkelijk moet zijn als het laden van een mobiele telefoon: eenvoudig, slim en overal', schrijven de samenwerkende partijen. Sinds 1 september dit jaar zijn er bijna 590.000 laadpunten in Nederland.

Zes samenwerkingsregio's

Tijdens de bijeenkomst in Utrecht zei demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) dat de komende jaren 'de uitrol van laadinfrastructuur voor logistiek' haar specifieke aandacht heeft. 'De komende jaren komen er meer en meer elektrische vrachtwagens bij; in 2030 rijdt 10 procent elektrisch. Daar moet voldoende laadinfrastructuur bij.' Voor het uitbreiden van het laadnetwerk van het elektrische vervoer zijn zes samenwerkingsregio's gevormd. Daarin werken provincies met gemeenten en netbeheerders samen aan het plaatsen van voldoende laadpunten. Samen kijken de partijen onder meer waar de laadpunten moeten worden geplaatst en hoeveel elektriciteit er nodig is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Merkwaardig initiatief.

Niet alleen merkwaardig gezien de berichtgeving van afgelopen week "Kabinet grijpt in : zonnepanelen niet meer zomaar in weilanden, eerst moeten daken en gevels vol liggen. Minister De Jonge maakt einde aan volplanten van weilanden met zonnepanelen: ‘Dat moet je echt niet willen’. Het kabinet wil dat gemeentes en provincies nieuwe zonnepanelen op daken en gevels leggen en alleen als het echt niet anders kan op landbouw- en natuurgrond."

Maar ook merkwaardig gezien de eerdere berichtgeving dat tussen 2025 en 2030 bijna dertig grote steden een verbod willen invoeren op bestelbusjes en trucks op benzine en diesel. Ondernemers bereiden zich daar nu op voor door elektrische voertuigen aan te schaffen. Die zijn echter duur, de subsidiepot is voor dit jaar leeg *en er zijn niet genoeg laadpalen*.

Niemand komt kennelijk op het idee van '1+1+1=4'.
Nl. dat bedrijven en kantoor-/winkelpanden hun platte daken vol leggen met zonnepanelen. En daarnaast voldoende laadpalen neerzetten om in de behoefte van eigen personeel te voorzien.

In plaats van integraal beleid dus versnipperd beleid. Dat elkaar ongetwijfeld in de wielen zal rijden. En ongetwijfeld weer aanleiding zal zijn voor een duur onderzoek en rapport. Een 'leermomentje'.
Advertentie