Aanpak wateroverlast Nijmegen internationaal voorbeeld
Het Europese Milieuagentschap EMA roept de lidstaten op zich voor te bereiden op de klimaatverandering. De aanpak van de Waal bij Nijmegen wordt ten voorbeeld gesteld.
De Klimaatverandering wordt ook in Europa meer en meer merkbaar. Aanpassingen in beleid en inrichting van het landschap zijn urgent nodig om de schade te beperken. Het verleggen van de rivierdijken bij Nijmegen is een schoolvoorbeeld van succesvol adaptiebeleid.
Dat stelt het Europese Milieuagentschap (EMA) in een deze week gepubliceerde studie naar –de gevolgen van - klimaatverandering in Europa. Aan de hand van 13 indicatoren is berekend dat de temperatuur de laatste 10 jaar rond de 0,8 graden Celsius is gestegen. Daarmee is dit het warmste decennia ooit gemeten. Het agentschap stelt de verwachte stijging van de zeespiegel naar boven bij en voorspelt toenemende stormen en ander natuurgeweld.
Voorbereiden of puin ruimen
Als Europa zich niet voorbereidt dan zullen de gevolgen ernstig zijn, aldus het EMA. De organisatie stelt het Nederlandse programma ‘Ruimte voor de Rivieren’ ter voorbeeld aan landen die nog aarzelen. Vooral het graven van een nevengeul bij Nijmegen wordt geroemd. ‘Het overstromingsgevaar verminderd sterk, terwijl de hele stad profiteert van een nieuw ontstaan eiland met mogelijkheden voor natuur, cultuur, wonen en recreatie.’
De milieuorganisatie onderscheidt een aantal succesfactoren in het programma:
- Het politieke gevoel van urgentie, gestoeld op de bijna watersnoodrampen in 1993 en 1995. Hierdoor kreeg het programma prioriteit en werden geld en middelen vrijgemaakt.
- De totaal aanpak waarbij de nationale overheid de leiding nam. Hierdoor werd voorkomen dat de oplossing binnen de ene regio tot problemen leidde bij de volgende regio.
- Het betrekken van alle betrokken ‘stakeholders’. Zowel burgers als maatschappelijke organisaties werden op de hoogte gehouden en mochten meedenken.
- De investeringen -315 miljoen- kunnen strikt economisch gesproken niet uit. Gezien de maatschappelijke baten en het voorkomen van overlast en latere dure maatregelen wegende baten ruim tegen de kosten op.
Tussen de regels door raadt het EMA andere landen aan eens goed naar de aanpak bij Nijmegen te kijken.
Dit gigantische nationale werk kent tal van waterstaatkundige hoogstandjes. Ga eens in de Biesbosch kijken! Of bij kade projecten zoals rondom Venlo enzovoort enzovoort. Voorbeeld van een overheid die nog wist wat optreden was. Hulde voor het totaal.
Alleen jammer dat de politiek de overheid alleen laat acteren als we daadwerkelijk met de voeten in het water staan. Wath's Next alleer de overheid durft op te treden: energie-crisis? Kennis-drainage? Goederenstroom-congestie? Onleefbare buurten? Wegkwijnende ouderen? "Regeren is Vooruitzien" is allang vervangen door "Wachten op de volgende ramp"