Aannemer 'verprutst' Amsterdamse brug
Opnieuw treft een ‘infrastructureel drama’ de binnenstad van Amsterdam. De brug in de Utrechtsestraat ter hoogte van de Herengracht, die woensdag eindelijk werd heropend, blijkt voorlopig niet geschikt voor auto’s en trams. Het brugdek is zes centimeter te dun.
Prutswerk
De tegenvaller kwam aan het licht bij de eindcontrole door de gemeente, tijdens de oplevering van de vernieuwde brug. Onderzoek moet uitwijzen hoe het kon gebeuren dat de aannemer zich niet aan het bestek heeft gehouden en of de brug inderdaad niet veilig is voor zwaar verkeer. Het commentaar van Gertjan Bennink, woordvoerder van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer, liegt er alvast niet om. ‘Prutswerk van de aannemer.’
In gebreke
Dat de gemeente niet tevreden is over Verhoeven Infra werd eerder dit jaar al duidelijk. De renovatie van de brug zou enkele maanden duren, maar neemt inmiddels al ruim een jaar tijd in beslag. Dit voorjaar stelde de gemeente de aannemer in gebreke, waarop een gang naar de rechter volgde. Die bepaalde dat de gemeente niet kon aantonen dat een andere aannemer het werk sneller zou doen, en dus zit Amsterdam aan Verhoeven Infra vast.
Nog twee bruggen
De aannemer is ook ingeschakeld voor de opknapbeurt van de twee andere bruggen in de Utrechtsestraat, over de Keizersgracht en Prinsengracht. ‘We hebben met deze aannemer een contract voor het hele project, dat uit drie delen bestaat. Daar is lastig onderuit te komen’, zegt Bennink. ‘Hoewel je natuurlijk een aardig dossier opbouwt als een aannemer het meerdere keren laat afweten.’
Controles
Heeft Amsterdam zelf geen steken laten vallen bij het controleren van de werkzaamheden? Volgens Bennink niet. Tussentijdse controles toonden volgens hem geen problemen. ‘De dikte van het brugdek kon pas enkele dagen geleden worden gecontroleerd, nadat het beton was gestort.’
Ondernemers
Wethouder Eric Wiebes (verkeer en vervoer) laat via zijn woordvoerster weten dat hij het ‘heel vervelend’ vindt dat de brug nu nog niet kan worden opengesteld. ‘Juist op deze plek waar ondernemers het zwaar hebben omdat het allemaal zo lang duurt.’
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe kan nu een gemeente, die niet benadering weet hoe lang een renovatie van een brug duurt een aannemer aanspreken op de kwalitieit van zijn werk? Welke sufkont speelt dan de rol van opdrachtgever?
Heb jij wel eens een huis laten verbouwen? En wat deed jij dan als de verbouwer één dag langer claimde dan jij dacht dat hij nodig zou hebben?
ik kan niet beoordelen of die aannemer deugt, maar de gemeente schiet in ieder geval ernstig tekort in haar rol als opdrachtgever.
De juristen hebben nagelaten de nodige "checks and balances" in het contract in te bouwen: voldoende ontbindende clausules en mogelijkheden tot schadevergoeding i.g.v. wanprestatie en termijnoverschrijding en wat er verder allemaal bij kan komen kijken. Een (contract)jurist moet namelijk met ALLES rekening houden, zèlfs met het "ondenkbare". En hier is zelf met het voorzienbare geen rekening gehouden.
Hebben we dit in Amsterdam niet eerder gezien? Ik vrees dat we dat vaker zullen zien. DEZE juristen is een slag ambtenaren dat we graag willen missen, maar dan graag met ontslag op staande voet, danwel oneervol ontslag zodat ze niet langdurig uit de gemeenteruif blijven vreten!