Advertentie
juridisch / Nieuws

Wijkrechtbanken maakten niet alle zittingen openbaar

Hoogleraar: ‘Nu lijkt het toch een beetje alsof alleen de dader centraal staat bij het project van de wijkrechtbank.’

28 april 2022
rechtbank hamer
Shutterstock

Wijkrechtbanken in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam hebben tientallen zittingen niet openbaar gemaakt, terwijl dat volgens de wet wel moet. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC.

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Rechtszaken moeten openbaar zijn, maar die openbaarheid was in het geding bij in totaal 85 zaken van wijkrechtbanken in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Deze rechtbanken, waar de verdachte en de leefbaarheid van de wijk centraal staan, zetten niet alle zittingen niet op de rechtbankrol voor de pers. Daardoor wisten journalisten niet waar en wanneer zittingen plaatsvonden.

'Geen ruchtbaarheid'

Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff vertelt aan NRC dat het belangrijk is, ook als het gaat om strafzaken met relatief lichte vergrijpen, dat de openbaarheid van strafrechtspraak in ere wordt gehouden: ‘Nu lijkt het toch een beetje alsof alleen de dader centraal staat bij het project van de wijkrechtbank.’

Deze vorm van rechtspraak is een pilot die in 2018 begon in Eindhoven. Van de zaken die openbaar moesten zijn, stonden er 26 niet op de rol. De rechtbank wilde er in eerste instantie ‘geen ruchtbaarheid’ geven vanwege het persoonlijke gehalte van de zaken. In Rotterdam en Amsterdam gebeurde het niet om praktische redenen.

Eindhoven en Rotterdam zetten de wijkrechtbankzittingen inmiddels wel op de rol en Amsterdam geeft aan dit vanaf mei te gaan doen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie