Groningen wil af van intimiderende coach
Een re-integratiecoach is niet te handhaven binnen de organisatie, vindt de gemeente Groningen. Er heerst angst voor hem op de werkvloer.
De gemeente Groningen heeft in een kort geding geëist dat de arbeidsovereenkomst met een re-integratiecoach zo snel mogelijk wordt ontbonden. Ook wil de gemeente dat de man stopt met zijn grensoverschrijdend gedrag. De man zou herhaaldelijk intimiderend gedrag hebben vertoond, onder meer tegenover een wethouder.
Horendol
‘Collega's worden horendol van meneer’, aldus de advocaat van de gemeente Groningen tijdens de rechtszitting, meldt RTV Noord. Vanaf 2019 zou het zijn misgegaan zijn. De coach zou collega’s met bezwaren bestoken, klachten indienen, de gemeentesecretaris van discriminatie hebben beschuldigd en een wethouder op straat hebben geïntimideerd. Ook zou hij gesprekken met leidinggevenden en collega’s hebben opgenomen en de opnames ‘op diverse plekken binnen de organisatie’ hebben laten horen. ‘Hij hielp een fluistercampagne op gang.’ Verschillende bemiddelingspogingen zouden zijn mislukt en enkele collega’s zouden ontslag hebben genomen, omdat ze bang zijn voor de coach.
Gediscrimineerd
Volgens de coach, die van Marokkaanse afkomst is en ook lid is van de ondernemingsraad, wordt hij gepest en gediscrimineerd. De man wilde de opnamen lange tijd niet afstaan, omdat hij de gemeente niet vertrouwt. Die zou ‘alles manipuleren en verdraaien’. De inzet van een extern onderzoeksbureau ziet hij ook niet zitten, omdat dat ‘niet onafhankelijk’ zou zijn. Niettemin wil de man wel in dienst blijven bij de gemeente Groningen, maar dan op een andere plek, waar hij volgens zijn advocaat ‘met een schone lei’ kan beginnen.
Bang
Gemeentesecretaris Christien Bronda liet tijdens het kort geding echter weten dat een terugkeer van de coach ‘onmogelijk’ is, meldt RTV Noord ook. Ze noemt het ‘onbespreekbaar’, omdat medewerkers in de organisatie ‘bang’ zijn voor hem. Veel mensen zouden zijn lastiggevallen door de coach, zowel op als buiten het werk. ‘Ik heb zelf ook wel eens over mijn schouder gekeken.’ Daarbij heeft oud-wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) verklaard zich op de laatste verkiezingsavond zodanig geïntimideerd te hebben gevoeld door hem dat ze die avond niet alleen naar huis durfde te gaan.
De uitspraak in het kort geding is op 24 oktober.
Overigens heb ik regionale sociale diensten persoonlijk niet anders mee gemaakt dan vijandig en intimiderend jegens de 'client'.