Voorlopig geen handhaving lachgasverbod
De Raad van State adviseerde tegen een aparte wet. Het kabinet slaat dit advies in de wind.
De politie is blij dat het kabinet heeft besloten tot een verbod op lachgas als genotsmiddel per 1 januari, maar ziet tegelijkertijd dat handhaving vanaf die datum niet haalbaar is. Dat zegt Willem Woelders, bij de politie portefeuillehouder drugs, in een reactie op het maandag aangekondigde verbod.
Enorm blij
‘We zijn voorstander van het verbod op lachgas, want het biedt de collega’s meer handvatten om ertegen op te treden. Op dit moment kan dat alleen in de gemeentes die lachgas in de APV strafbaar hebben gesteld’, aldus Woelders, die zegt dat ‘het verbod de politie enorm helpt bij de handhaving’. Tegelijk ‘moet er nog wel wat water door de zee’ voordat de politie kan handhaven, aldus Woelders. Per 1 januari lukt dat volgens hem niet, omdat er nog te veel geregeld moet worden. Zo wordt er volgens hem momenteel nog onderzoek gedaan naar hoe lachgas in ademlucht gedetecteerd kan worden. En er moet een oplossing gevonden worden voor het vervoer en de vernietiging van in beslag genomen lachgas.
Ongelukken voorkomen
Woelders: ‘We proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij bestaande procedures voor in beslag genomen drugs, maar staan daarbij wel voor een uitdaging. Lachgas is de eerste gasvormige drug. Het is een gevaarlijke stof die de ozonlaag aantast; het is een broeikasgas. Dat betekent ook dat we scherp moeten zijn op het creëren van veilige arbeidsomstandigheden.’ De politie werkt aan een landelijk plan om de invoering van het verbod vorm te geven. Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) leidt lachgasgebruik tot ‘enorme gezondheidsrisico's’. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zegt dat het verbod de politie ‘enorm in de handhaving’ gaat helpen. ‘Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.’
Geen gehoor
Lastig is ook dat lachgas per 1 januari weliswaar op een lijst met verboden middelen komt, maar het middel mag wel worden gebruikt voor ‘toevoeging aan voedingsmiddelen’. Het gas wordt veel gebruikt in de slagroomspuit. De Raad van State had het kabinet in juli aangeraden om het voorstel op een aantal punten aan te passen. Zo werd geadviseerd om het lachgasverbod via een aparte wet te regelen, in plaats van via de route die het kabinet nu heeft gekozen. Verder zou het kabinet eerst beter moeten kijken naar alternatieven voor een verbod, zoals preventie en voorlichting. Aan beide opdrachten geeft het kabinet met dit besluit geen gehoor. Voorlichting en preventie gebeuren al, en blijven ook onderdeel van de aanpak, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet zegt het vooral belangrijk te vinden dat er wetgeving komt omdat de politie dan kan handhaven. Om die reden is ook geen aparte wetgeving gemaakt, omdat dat nog eens jaren vertraging zou opleveren.
Ontheffing
Particulieren mogen straks geen grote flessen meer hebben met lachgas erin. De kleine ampullen die gebruikt worden in slagroomspuiten, blijven wel toegestaan. Toch worden ook daarvoor de regels aangescherpt. De verkoop is toegestaan, maar ze vervolgens doorverkopen aan iemand anders niet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt hier nog extra afspraken over te maken met betrokken partijen, zoals verkopers. Lachgas wordt ook in de medische wereld gebruikt als verdoving. Dat blijft toegestaan, mits de fabrikanten en groothandelaren daar een ontheffing voor hebben. Hetzelfde geldt voor de technische sector.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.