Advertentie
juridisch / Nieuws

Online gebiedsverbod Amsterdam houdt geen stand

Volgens de rechter weegt het belang om berichten op sociale media te plaatsen zwaarder dan het belang om de openbare orde te handhaven.

ANP
01 mei 2024
Tekening van drill rapper
Shutterstock

Het lid van een rapgroep dat door de gemeente Amsterdam een zogeheten 'online gebiedsverbod' kreeg opgelegd, heeft bezwaar ingediend en een voorlopige voorziening gevraagd. Die is toegewezen door de rechtbank van Amsterdam, schrijft burgemeester Femke Halsema dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. Dat betekent dat deze persoon voorlopig, tijdens de bezwaarprocedure, weer berichten online mag plaatsen.

Relatie van Yacht

Yacht
Relatie van Yacht

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Ernstige geweldsincidenten

Halsema informeerde de raad op 8 maart over het online gebiedsverbod, dat voor het eerst werd opgelegd. Reden was dat de rapper in kwestie leden van een andere rapgroep had bedreigd. ‘Vanwege eerdere ernstige geweldsincidenten tussen bedoelde groepen is hierdoor de vrees ontstaan dat deze onlinebedreigingen zullen bijdragen aan een verdere escalatie van het conflict in de publieke ruimte. Het onlinegebiedsverbod strekt ertoe te voorkomen dat dergelijke online dreigementen opnieuw worden geuit’, stelde Halsema.

Onvoldoende onderbouwd

De voorzieningenrechter oordeelt nu volgens Halsema ‘dat in dit geval het belang van verzoeker om berichten op sociale media te plaatsen zwaarder weegt dan het belang om de openbare orde te handhaven. Daarbij wordt betrokken dat het onduidelijk is of het noodbevel juridisch standhoudt, het een vergaande maatregel betreft en vooralsnog onvoldoende is onderbouwd dat de berichten van verzoeker een reële vrees op wanordelijkheden meebrengen.’

Sommige vragen zijn volgens Halsema nog niet beantwoord, zoals de vraag of online kan worden opgetreden op grond van de Gemeentewet en of sprake is van ‘een (on)toelaatbare beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting’. Deze vragen lenen zich volgens de rechter niet voor een voorlopige voorzieningenprocedure.

Geschikte casus

De burgemeester gaat nu nog een besluit nemen op het bezwaar dat de persoon in kwestie bij de gemeente heeft ingediend. Is het lid van de rapgroep het er niet mee eens, dan kan hij of zij nog in beroep. De gemeente kondigde eerder aan te willen beginnen met een proef voor een digitaal gebiedsverbod om de openbare orde te waarborgen. De gemeente wachtte nog op een geschikte casus.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het aantal juridische blauwtjes dat deze gemeente oploopt begint pijnlijk te worden. Die arme juristen houden het zwalkende ad hoc beleid van de burgermeester niet meer bij....Die vervelende mensenrechten zijn vaak toch wel bijzonder problematisch :-)
Advertentie