Advertentie
juridisch / Nieuws

Zevenaar wil hoger beroep en voorlopige voorziening

De gemeente Zevenaar gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat stukken uit een raadsenquête in te zien mogen zijn.

06 juli 2022
rechter.JPG

De gemeente Zevenaar laat het niet zitten bij de uitspraak van de rechtbank Gelderland dat stukken uit een raadsenquête naar het personeelsbeleid van de gemeente voor iedereen in te zien zijn. In een brief aan de raad kondigt het college aan in hoger beroep te gaan en om een voorlopige voorziening te vragen. Intussen dienen de SP en VVD in Zevenaar een motie in om een richtlijn op te stellen voor veelschrijvers.

Senior juridisch adviseur

Gemeente De Bilt
Senior juridisch adviseur

Contentspecialist

Yacht
Contentspecialist

Niet bevoegd

Volgens de rechtbank mocht de streekarchivaris het verzoek van een inwoner, veelwobber Ben Sweeren, niet afwijzen. De raadsenquêtecommissie, waar hij zich op baseerde, was immers niet bevoegd om een besluit te nemen over beperkingen aan de openbaarheid. Alleen het college van burgemeester en wethouders is daar als ‘zorgdrager’ toe bevoegd. De rechtbank besloot dat het besluit van de commissie niet rechtsgeldig is en de stukken voor iedereen inzichtelijk zijn.

Gemeenteraad

In een brief aan de raad laat het college van Zevenaar weten dat de streekarchivaris het niet eens is met de uitspraak van de rechtbank. Hij wil juist recht doen aan de door de enquêtecommissie opgelegde beperkingen. Hij wil in hoger beroep en vraagt de Raad van State om een voorlopige voorziening. Het college is zorgdrager en schrijft dat het eerst degene moet horen op wiens last de archiefbescheiden zijn overgebracht naar het streekarchivariaat. Dat is de enquêtecommissie. Aangezien die niet meer bestaat is de rechtsopvolger de gemeenteraad. De gemeenteraad is dus aan zet om een inhoudelijk oordeel te vormen over de opgelegde openbaarheidsbeperkingen en zal daarna in lijn met het besluit van de gemeenteraad, formeel een besluit nemen. ‘Daarbij zal bezien moeten worden of de openbaarheidsbeperkingen geheel of gedeeltelijk opgeheven kunnen/moeten worden.’

Advies

Het college baseert zich voor de invulling van dit proces op advies van Hekkelman Advocaten en twee second opinions van hoogleraar staatsrecht Hansko Broeksteeg van de Radboud Universiteit Nijmegen en emeritus hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen. De laatste twee onderschreven het advies van Hekkelman al in januari 2021. Bij de herbeoordeling van de raadsenquêtestukken zijn ook derden betrokken die een directe rol hebben gespeeld bij deze enquête naar het personeelsbeleid van de gemeente Zevenaar. Zij worden geïnformeerd over de uitspraak en de vervolgstappen.

Opheffing

Een van die belanghebbenden is de weggepeste oud-ambtenaar Paul Kemperman die al jarenlang rechtszaken voert tegen de gemeente Zevenaar. De gemeente liet Kemperman eind mei weten dat het college van plan is de opgelegde beperkingen aan de openbaarheid van een aantal documenten geheel of gedeeltelijk op te heffen, nadat de gemeenteraad dit besluit al op 24 maart had genomen. Als belanghebbende mocht Kemperman een zienswijze indienen op dit voornemen. Voor alle overige documenten geldt ‘dat de eerder opgelegde openbaarheidsbeperkingen in stand zullen blijven en er voor enkele documenten sprake zal zijn van vernietiging’. Ook dat besluit is volledig in lijn met het advies van de raad van 24 maart had genomen, schrijft het college.

Richtlijn veelschrijvers

Donderdag houdt de gemeenteraad van Zevenaar een raadsvergadering, waarin het college antwoord geeft op schriftelijke vragen van het CDA over veelschrijvers voor Wob-verzoeken. De fractie wil weten hoeveel veelschrijvers de gemeente Zevenaar kent en hoeveel verzoeken er per veelschrijver zijn ingediend in de afgelopen twee jaar. Ook vraagt de partij  wat de kosten van de afhandeling zijn per veelschrijver en of er een directe relatie was tussen de Wob-verzoeken en het persoonlijk belang. De laatste vraag is of het college het normaal vindt ‘dat een veelschrijver de gemeenschap heel veel geld mag kosten’. De partij verwijst naar een eveneens donderdag in te dienen motie van SP en VVD die vraagt om het opstellen van een richtlijn voor veelschrijvers met een gedragslijn. Het college legde al eerder een ‘eenzijdige gedragslijn’ op aan één veelschrijver.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie