Aangifte tegen oud-cdk’s Bovens en Frissen
Tegen de oud-cdk's van de provincie Limburg Léon Frissen en Theo Bovens is aangifte gedaan van onder meer misbruik van overheidsgelden.
Tegen twee oud-cdk’s van de provincie Limburg, te weten Léon Frissen en Theo Bovens, de huidige CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, is aangifte gedaan bij het college van procureurs-generaal voor het plegen van diverse financiële c.q. vastgoedschandalen en misbruik met overheidsgelden.
Misbruik overheidsgelden
De aangifte is gedaan door Yvonne Valten ‘als burger, ooggetuige, direct betrokkene en toeschouwer van diverse grote financiële casu quo vastgoedschandalen en misbruik met overheidsgelden’. Dat meldt Michel Klompmaker, directeur van het Risk & Compliance Platform Europe op de website van riskcompliance.nl. Valten stelt dat sprake was van een malafide, maffia-achtige bestuurscultuur, ambtsmisbruik, ambtelijke en bestuurlijke corruptie, bedrog, fraude, omkoping, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Praktijken die blijkbaar binnen deze kringen tot de gewoonste zaak van de wereld behoren, aldus Valten.
Witwassen
Concreet gaat de aangifte om het ‘witwassen’ met gemeenschapsgelden van malversaties gepleegd door Theo Bovens als voorzitter van het Limburgs Symfonie Orkest en zijn bestuurlijke partners in crime, waaronder zijn partijgenoot Léon Frissen, die tijdens het LSO-voorzitterschap van Bovens cdk van de provincie Limburg was, stelt Valten. Met ‘witwassen’ bedoelt ze het ‘schoonwassen’ van reputaties. De door bestuurscriminaliteit ontstane tekorten vanuit de provincie zijn volgens haar aangezuiverd met gemeenschapsgeld, waardoor bestuurders als Bovens ongeschonden in aanzien en reputatie politiek verder konden gaan. Eerder zou een dergelijke praktijk al gebeurd zijn bij de Kamer van Koophandel Zuid Limburg.
Verdoezelen
Onderzoeksbureaus Berenschot en accountantskantoor Deloitte zouden onder druk zijn gezet om de feiten te verdoezelen en zaken onder het tapijt te vegen ‘die het daglicht niet konden verdragen’. ‘Dat heeft veel geld gekost en dat heet in mijn beleving gewoon omkoping’, aldus Valten. Volgens haar brachten malversaties van Bovens en ‘zijn bestuurlijke kompanen’ het orkest op de rand van het faillissement. ‘De gaten werden door de provincie Limburg gedicht.’ Voor wat betreft Frissen focust de aangifte zich op financiering met gemeenschapsgeld door een voltallig college van gedeputeerde staten. ‘Feiten werden verzwegen werden en accountants onder druk gezet, het publiek en de musici werden belogen en bedrogen met gemanipuleerde rapporten en jaarrekeningen’, aldus Valten.
Bewijsstukken
De aangifte van Valten is onderbouwd met bewijsstukken uit de periode 1995 – 2022. Het gaat onder meer om een bijlage van een aangifte van 5 mei 2008, waaruit volgens haar blijkt dat 2 miljoen euro zichtbaar is verdwenen bij het Limburgs Symfonie Orkest door malversaties. Zowel Frissen als Bovens, de laatste benaderd via de Eerste Kamerfractie van het CDA, antwoordden niet op een verzoek van Binnenlands Bestuur om te reageren op de aangifte.
Onder protest
In een persbericht meldt Valten dat het Parket Generaal van het Openbaar Ministerie in Den Haag de aangifte heeft overgedragen aan het arrondissementsparket Limburg. Daar moest ook het bewijsmateriaal naartoe worden gestuurd. Ondanks het feit dat zij ‘meer dan gegronde redenen heeft om geen vertrouwen te hebben in een objectieve behandeling van haar aangifte door het arrondissementsparket in Limburg’, heeft Valten de bewijsstukken daar onder protest op 15 december 2022 toch persoonlijk ingeleverd.
Het artikel legt ook niet de vinger op de zere plek, behalve dat er veel insinuerende bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt. Graag huiswerk over doen.