Gros gemeenten voorziet begrotingstekort vanwege energiekosten
Behalve huishoudens en bedrijven, dreigen ook gemeenten zelf financieel in de knel te komen door hoge energiekosten en oplopende inflatie.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten mist node een structurele aanpak van het rijk om de financiële gevolgen van de hoge energieprijzen voor huishoudens en ondernemers te dempen. Ook de gemeenten zelf komen in de problemen.
Het is volgens de koepelorganisatie nodig dat zo’n structurele aanpak van de grond komt om de bestaanszekerheid van inwoners en de financiële positie van gemeenten beter te borgen. ‘Crisismaatregelen zijn niet effectief zonder een structurele aanpak’, stelt de VNG in een brief aan de leden.
Prijsplafond
Daarin staat ook dat ze nog veel vragen hebben over de uitvoering in de praktijk, bijvoorbeeld over het feit dat volgens het rijk een prijsplafond niet kan worden uitgevoerd in combinatie met blokverwarming waarbij een flatgebouw één aansluiting voor alle woningen heeft. Terwijl dat volgens de VNG vaak juist huishoudens betreft met een laag inkomen. Ook de uitvoering van de energietoeslag bereikt niet alle mensen die daar recht op hebben. Gemeenten kost het veel tijd om zo veel mogelijk mensen te bereiken.
Mkb
De gemeenten maken zich niet alleen zorgen over de gevolgen van de hoge energieprijzen en inflatie voor huishoudens, ook voor het midden- en kleinbedrijf is de impact van de hoge energiekosten groot. Met name de kleine bedrijven, middenstand en zelfstandigen kunnen de hogere prijzen niet of nauwelijks betalen. De aangekondigde steun voor mkb-ondernemingen met hoog energieverbruik kan volgens de VNG naar verwachting niet voorkomen dat de werkgelegenheid in het mkb gaat afnemen. Bovenop de krapte op de arbeidsmarkt, stijgende lonen en andere kosten, voorziet de VNG dat het beroep op ondersteuning door de gemeente snel kan toenemen, bijvoorbeeld in de vorm van bijstand en schuldhulpverlening. De gemeentekoepel mist een rijksaanpak zoals corona waarin een stevig ondersteuningspakket binnen no-time op tafel kwam.
Financiële tekorten
Zorgen zijn er ook over de gemeentelijke energiekosten. Uit een enquête onder gemeenten blijkt dat weliswaar 60 procent van hen op dit moment nog een lopend contract heeft, maar bijna acht op de tien gemeenten zegt wel financiële tekorten op de begroting te verwachten. Twee op de tien gemeenten geeft nu al aan dat ze de eigen energiekosten hebben zien verdubbelen – of nog meer.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
2. Naast het compenseren van burgers en bedrijven dienen uiteraard ook extra financiële middelen beschikbaar te komen voor vitale bedrijven/industrie (indien noodzakelijk) en voor Gemeenten, Provincies, Waterschappen, de culturele- en sportinstellingen en eventuele andere instellingen. Daarbij is maatwerk in veel gevallen noodzakelijk.
2. Heeft het kabinet geen zin in.