Tweederde hondenbelasting verdwijnt in gemeentekas
Tweederde van de hondenbelasting die Limburgse gemeenten incasseren, wordt niet uitgegeven aan hondenbeleid maar gaat op aan algemene middelen.
Tweederde van de hondenbelasting die gemeenten in Limburg jaarlijks incasseert, wordt niet besteed aan het opruimen van hondendrolen, aanleggen van uitlaatplkekken en controle op hondenbezit. Van de zes miljoen euro aan hondenbelasting gaat slechts 2 miljoen op aan hondenbeleid.
Algemene middelen
Dat blijkt uit onderzoek van L1. Vier miljoen van het opgehaalde belastinggeld gaat naar algemene middelen. L1 deed dit onderzoek vanwege ophef over de hondenbelasting van Limburg. Een rechter oordeelde eerder dat in Sittard-Geleen ten onrecht hondenbelasting werd geheven, omdat dit geld werd uitgegeven aan zaken die met hondenbeleid niets van doen hebben. Binnenkort zal de Hoge Raad zich over de kwestie buigen.
Ophef
Er is ophef over de belastingmaatregel. Zo oordeelde het gerechtshof eerder dat in Sittard-Geleen de hondenbelasting onterecht was omdat de gemeente het geld ook aan andere zaken uitgeeft. De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad eind juli dit jaar juist om tot een uitspraak te komen dat gemeenten de opbrengsten van hondenbelasting niet per se hoeven te besteden aan bestrijding van hondenoverlast. De Hoge Raad is niet verplicht om het advies van de advocaat-generaal over te nemen, maar in de regel gebeurt dit wel.
Geen hondenbelasting
Er zijn in Limburg vier gemeenten die geen hondenbelasting heffen: Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray en Bergen. Ook andere Nederlandse gemeenten, zoals Utrechtse Heuvelrug, hebben de hondenbelasting opgeschort in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad.
Ik verwacht dat de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof vernietigd.