Corporaties boos om ‘exorbitant’ hoge bouwleges
Gemeente Amsterdam frustreert woningbouwplannen door de ‘exorbitante stijging’ van de leges voor bouwvergunningen in 2012. Dat stellen de Amsterdamse woningcorporaties.
Gemeente Amsterdam frustreert woningbouwplannen door de ‘exorbitante stijging’ van de leges voor bouwvergunningen in 2012. Dat stellen de Amsterdamse woningcorporaties in een brief aan wethouder Maarten van Poelgeest. Ze willen dat de verhoging wordt teruggedraaid.
Vijf miljoen
De tarieven van de leges voor een bouwvergunning in 2012 zijn voor bouwprojecten boven 5 miljoen euro fors omhooggegaan. De tarieven van de stadsdelen zijn met uitzondering van Zuidoost allemaal afgestemd op de tarieven van stadsdeel Centrum. En die zijn het hoogst in de hele stad.
Niet te rijmen
De enorme stijgingen zijn niet te rijmen met de crisis op de bouwmarkt die juist om efficiency en kostenbesparingen vraagt, schrijven de corporaties. Zelf snijden ze drastisch in hun kosten, en herontwikkelen plannen om nieuwbouw nog enigszins mogelijk te maken. Het ligt voor de hand dat ook de gemeente de kosten voor bouwprojecten verlaagt, om de bouw nog enigszins gaande te houden, aldus de corporaties.
Stijging tot 71 procent
Uit een voorbeeldberekening van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) blijkt dat met de nieuwe tarieven de legeskosten stijgen met 23 procent voor stadsdeelprojecten tot zelfs 71 procent voor grootstedelijke projecten. Zo moet de Alliantie voor de bouw van een groot aantal woningen in Slotervaart 450.000 euro meer op tafel leggen.
Haaks
‘De gemeente Amsterdam heeft voortdurend gezegd zich te willen inspannen om de crisis op de bouwmarkt samen met de bouwende partners het hoofd te bieden. Daar staan in onze ogen dit soort buitensporige verhogingen van de bouwleges haaks op’, aldus de AFWC.
Onzin
In een reactie stelt de gemeente Amsterdam dat het onzin is om te zeggen dat het stilvallen van de bouw te wijten is aan de hogere legeskosten. Die maken ook met de nieuwe tarieven niet meer dan ongeveer 1,5 procent uit van de totale stichtingskosten.
Op verzoek
‘Mede op uitdrukkelijk verzoek van de federatie zijn in Amsterdam de verschillende tarieven voor onder meer leges voor bouwvergunningen gelijk getrokken. Daarmee komt inderdaad wel een einde aan de lage tarieven die golden voor grootstedelijke gebieden’, aldus de gemeente.
Bezuinigingsoperatie
Het verwijt dat de gemeente niets doet aan de kostenkant van de leges en slechts eenzijdig kiest voor verhoging, doet geen recht aan de bezuinigingsoperatie die loopt bij de Dienst Milieu en Bouwtoezicht, vindt Amsterdam.
Dan moeten ze meer vrije sector huur bouwen en minder sociale huurwoningen. De mensen die vrije sector willen huren en nu een sociale huurwoning bezet houden kunnen dan eindelijk doorstromen. Er is namelijk nauwelijks aanbod van woningen tussen de 650 en 1000 euro in de hoofdstad. En vanaf 1000 euro per maand huur betalen is gewoon absurd. En dan ook niet alle vrije sector op onaantrekkelijke delen zoals Amsterdam Zuid Oost of IJburg, maar ook in het centrum of Oud Zuid.