‘Middelgrote gemeenten hardst getroffen in ravijnjaar’
Voorzieningen zoals zwembaden, bibliotheken, jeugdvoorzieningen en wijkcentra komen volgens M50 onder grote druk te staan.
Van alle gemeenten raken de middelgrote het zwaarst in financiële problemen door de miljardenbezuiniging op het gemeentefonds. Dat stelt het netwerk van middelgrote gemeenten, M50.
Hoog percentage
M50-voorzitter Eva Boswinkel luidt de noodklok na de publicatie eerder deze week van de BDO-benchmark Nederlandse gemeenten 2024. Volgens Boswinkel, GroenLinks-wethouder in Zutphen, worden middelgrote gemeenten ‘onevenredig’ gedwongen te bezuinigen door de korting die ze voor de kiezen krijgen: 2 miljard euro in de periode 2025-2028. ‘Dit is het hoogste percentage onder gemeenten in Nederland: ruim 2 miljard van 4 miljard’, aldus Boswinkel.
Verschraling
Dat raakt volgens haar direct aan de leefbaarheid en voorzieningen voor de 7 miljoen inwoners van de middelgrote gemeenten. Niet uitgesloten is bovendien het verder verhogen van de onroerendezaakbelasting. ‘Het kan niet zo zijn dat het kabinet zegt goed op de schatkist te passen, maar de rekening daarvoor neerlegt bij de gemeenten en hun inwoners die hierdoor hun leefomgeving achteruit zien gaan’, zegt Boswinkel. ‘Het rijk moet nu in actie komen om te voorkomen dat het voorzieningenniveau in middelgrote gemeenten vanaf 2025 drastisch verschraalt.’ Voorzieningen zoals zwembaden, bibliotheken, jeugdvoorzieningen en wijkcentra komen volgens haar onder grote druk te staan.
Structurele financiering
De M50 roept het kabinet op de voorgenomen bezuiniging op het gemeentefonds terug te draaien en te zorgen voor meer structurele in plaats van incidentele financiering.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.