Weigering gemeentelijke hulp duwt RBC naar afgrond
Met het ‘nee’ van de gemeenteraad tegen het verlenen van financiële steun aan RBC maandagavond, lijkt het betaald voetbal in Roosendaal zijn langste tijd te hebben gehad. De gemeente betreurt een mogelijk faillissement van de voetbalclub, maar ziet geen kans om een lening van een miljoen te verstrekken. ‘In deze tijden van bezuinigingen is zoiets niet te verkopen aan de burger’.
‘Ontzettend triest’, noemt wethouder Toine Theunis de gang van zaken. ‘Ik heb veel bewondering voor de manier waarop RBC geprobeerd heeft zichzelf te redden, maar er zat gewoon niet meer in’. De gemeente houdt nu ernstig rekening met het einde van de eerste divisieclub. ‘Het was een laatste wanhoopspoging van RBC. Ik verwacht geen konijn uit de hoge hoed meer’.
Emotionele kant
Volgens de wethouder was het geen makkelijke beslissing. ‘Natuurlijk zat er een emotionele kant aan. RBC bestaat al bijna honderd jaar. Uiteindelijk hebben zakelijke overwegingen de doorslag gegeven’. De gemeente moest de voetbalclub een miljoen euro verstrekken, zonder dat daar een onderpand tegenover zou staan. De kans was aanwezig dat Roosendaal het geld nooit meer terug zou zien. Theunis wijst bovendien op de vele bezuinigingen die de gemeente moet doorvoeren.
Zakelijke deal
Verleden week werd duidelijk dat die andere Brabantse gemeente op haar beurt wél bereid is om financiële steun te bieden. Het noodlijdende PSV zal door de gemeente Eindhoven waarschijnlijk voor bijna 50 miljoen euro uit de brand worden geholpen. Theunis vindt dat een totaal andere situatie: ‘In Eindhoven gaat het om een zakelijke deal. De gemeente wil de grond van het stadion en het trainingscomplex kopen en zal het geld uiteindelijk wel weer terugzien. Roosendaal gaat niet over op de aankoop van het RBC-stadion, omdat wij dat niet als een kerntaak van een gemeente zien. Bovendien is het gewoon niet mogelijk, omdat de club de lening over het stadion nog niet volledig heeft afgelost’.
Staatssteun
De gemeente heeft zelfs laten uitzoeken of een mogelijke lening aan RBC sowieso wel toegestaan zou zijn volgens de richtlijnen van de Europese Unie. ‘Het zou misschien kunnen gaan om een vorm van ongeoorloofde staatssteun. RBC is immers een bedrijf. Wij hebben een aantal juristen ingeschakeld om dat uit te zoeken, maar zij kwamen er niet uit. Het gebeurt zo vaak dat gemeenten financieel in bres springen voor voetbalclubs. Het is een trend de laatste jaren’.
Oplossing: RBC moet een NV worden, de voetbalfans kunnen dan aandelen kopen. Dan kunnen zij een competent bestuur in dienst nemen, met een Raad van Commissarissen.
Ik ga niet aandelen niet kopen, ik weet nu al dat het rendement zal negatief zijn. De spelers en tussenpersonen dat zijn de winnaars in dit spel.