Advertentie
financiën / Redactioneel

Duitse les

Het PBL waarschuwt dat we de doelstelling rond duurzame energie niet halen en het CPB waarschuwt dat het bouwen van windmolens te duur is. Wat te doen?

21 juni 2013

Nederland dreigt de doelstelling om in 2020 16 procent van het energieverbruik duurzaam op te wekken niet te halen. Trage vergunningprocedures zijn de hoofdoorzaak, naast het ontbreken van de echte wil.

Deze week maakte het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bekend dat in Nederland de afgelopen jaren slechts voor 4,3 procent aan groene opwekcapaciteit is gerealiseerd. Het belangrijkste adviesorgaan van de overheid over klimaat en milieu pleit voor een veel intensiever milieubeleid.
 

Ook deze week kwam het Centraal Planbureau(CPB) met een advies over duurzame energie, meer in het bijzonder over wind op land. Kort en goed is de boodschap: stop voorlopig met de bouw van windmolens. Er is overcapaciteit voor de productie van elektriciteit, wat bijbouwen van molens verliesgevend maakt. En, nu bouwen is onverstandig, omdat windmolens in de toekomst goedkoper worden. Koren op de molen voor met name de VVD en PVV die duurzame energie standaard als linkse hobby wegzetten.
 

De argumentatie in het CPB-rapport verbaast. Hoezo overcapaciteit? Bij een hogere productie van groene stroom, heb je toch minder fossiele brandstof nodig om die om te zetten in elektriciteit? O, het is duurder! ‘Voor de staatskas is uitstel gunstig omdat er minder subsidies verstrekt hoeven te worden’. En die klimaatdoelstelling dan? Ja, die wordt dan niet gehaald.
 

Maar, zo weet het CPB, in de toekomst wordt alles beter. En goedkoper. Zo ook de windtechnologie. Dat is zoiets als tegen je kinderen zeggen, dat ze maar beter even kunnen wachten met de aanschaf van een computer. Natuurlijk wordt de volgende generatie pc’s en windmolens goedkoper en geavanceerder. Maar daar gaan wel investeringen aan vooraf van consumenten en overheden.

We zouden ons wat dat laatste betreft kunnen laten inspireren door de Duitsers. Zo gauw je onze oostgrens passeert, doemt het ene windmolenpark na het andere op. Hoe zuidelijker je gaat, des te dichter het woud wordt.

Bovendien zijn in Beieren zowat alle daken van schuren, loodsen en fabrieken bekleed met zonnepanelen. Het ene dorp steekt het andere de loef af. Je gelooft je ogen niet.

Duitsland heeft zich ten doel gesteld koploper te zijn in schone technologie. De wereldmarkt van de duurzame energie groeit snel – de Duitsers zijn niet gek. De Energiewende heeft behalve een technologische voorsprong intussen 380.000 banen opgeleverd. De Wende is echter vooral succesvol omdat het steunt op een breed draagvlak van burgers, bedrijven, deelstaten en lokale overheden.
 

De Energiewende, de doelstelling om minder afhankelijk te worden van vervuilende brandstoffen werkt – ook in het niet bepaald als links bekend staande Beieren. Weerstand tegen duurzame energie is oude politiek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie