Advertentie
financiën / Redactioneel

Drie cent

Provinciale bestuurders blijken in 2013 zo’n 250.000 euro te hebben uitgegeven aan buitenlandse reizen. Een kwart miljoen in 2013. Is dat veel?

07 november 2014

Chocoladeletters in de media. Provinciale bestuurders blijken in 2013 namelijk zo’n 250.000 euro te hebben uitgegeven aan buitenlandse reizen. ‘Commissarissen van de koning, gedeputeerden en statenleden vliegen de hele wereld over.’

De ondertoon is, als zo vaak, dat het om snoepreisjes gaat. Vaak, zo meldt de onderzoeksbron, worden economische belangen dan wel opgevoerd voor dienstreizen, maar provincies konden over het merendeel van de reizen die de afgelopen vijf jaar door provinciale bestuurders zijn gemaakt, niet aangeven wat ‘de tripjes’ hebben opgeleverd.

Van de 384 reizen in de afgelopen vijf jaar was Duitsland het vaakst de eindbestemming, op de voet gevolgd door China. Wat dergelijke buitenlandse dienstreizen opleveren, is achteraf bijzonder moeilijk te becijferen. Veel reizen worden ondernomen, om in het buitenland deuren te openen voor het bedrijfsleven. De aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders helpt daarbij, vooral in het Verre Oosten is men daar gevoelig voor.

Niet in alle gevallen keren de delegaties terug met contracten op zak. Goed mogelijk is dat de opgedane contacten in tweede of derde instantie wel tot ‘iets’ leiden. Als gezegd, zeker is dat niet. Ook een causaal verband zal achteraf moeilijk te leggen zijn tussen het provinciale bezoek en een Chinese opdracht dan wel investering.

En ja, soms is het gereis tevergeefs. De pogingen van diverse Nederlandse provincies om de culturele hoofdstad van Europa 2018 binnen te slepen voor één van hun gemeenten mislukte in het geval van Brabant, Limburg en Utrecht. Alleen Friesland maakte de inspanningen te gelde.

Een woordvoerder van de verzamelde provincies laat weten dat provincies sinds twee jaar hun buitenlandse reizen meer op elkaar afstemmen zodat er niet onnodig dubbele reizen worden gemaakt. Maar uiteindelijk is het volgens hem toch aan elke provincie zelf om nut en noodzaak van een reis te bepalen.

Terug naar de reiskosten. Een kwart miljoen in 2013. Is dat veel? Fors meer dan in 2012, aldus de onderzoekers. Toen bleef de teller steken op 164.000 euro. Nogmaals, is 250.000 euro veel? Misschien helpt het om het bedrag in perspectief te plaatsen. Precies nageteld heb ik het niet, maar Nederland telt zo’n 70 provinciebestuurders. Een snel rekensommetje leert dat er vorig jaar dan gemiddeld voor 3.500 euro per bestuurder werd verreisd ‘op kosten van de belastingbetaler.’

Nog een perspectief om het plaatje scherp te krijgen: al dat gereis van ‘de regionale kopstukken’ kostte per inwoner gemiddeld 14 eurocent. Niet per jaar, nee over vijf jaar berekend. Dan hebben we het dus over nog geen 3 eurocent per inwoner per jaar. Is 0 eurocent beter? I rest my case.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Het gaat niet zozeer om het relatief lage bedrag. Het gaat om het signaal. Maar daar schijnen politici nog steeds niets van te snappen.
Mart / belastingbetaler
Ik begrijp: "Niet per jaar, nee over vijf jaar berekend" niet, kan je dat nog eens uitleggen?
Freek van Oosten
En zo praat BB de zinloze tripjes van provinciebestuurders weer goed.

"Wiens brood men eet..."
criticus
Is de heer bekker dan ook zo'n figuur dat zonder dat nut en noodzaak is bewezen even 170.000,- in eigen zak steekt, want dat is slechts 1 cent per inwoner, dus waar hebben we het over?
alexander / ambtenaar
Ik kan me voorstellen dat een buitenlands bezoek van belang kan zijn voor de provincie en wellicht ook voor het niveau daaronder. Alleen het rekensommetje is een beetje een dooddoener. Het gaat natuurlijk niet aan om een gemiddeld bedrag per provinciebestuurder te berekenen. Veel interessanter is het te bezien eerst op iedere afzonderlijke provincie en vervolgens welke bestuurder(s) er in welke mate gebruik van hebben gemaakt. Zou wel eens een leuke uitkomst kunnen zijn.
Fritz
Tja, met dit soort 'sla dood-redeneringen' kom je een heel eind. De naheffing van de Europese Unie bedraagt ook maar € 32,21 per inwoner. Waar zouden we ons druk over maken? Misschien omdat het gemeenschapsgeld is? Misschien omdat nooit of te nimmer duidelijk gemaakt wordt wie nu feitelijk profiteert van dit soort zakenreisjes, wie, als er al contracten worden afgesloten, uiteindelijk de opbrengst en winst in de zak steekt en waarom dat nooit dezelfde personen zijn als degenen die uiteindelijk de rekeningen moeten betalen? Misschien daarom?
Advertentie