Advertentie
financiën / Nieuws

Waterschap weigert rijk 1,8 miljoen euro te betalen

Het waterschap Peel en Maasvallei houdt voorlopig 1,8 miljoen euro die het aan het rijk moet betalen in eigen zak. Eerst moet het kabinet oude afspraken over dijkverhoging nakomen om Limburg tegen overstromingen te beschermen, zegt dijkgraaf Toine Gresel.

01 september 2011
Het waterschap Peel en Maasvallei houdt voorlopig 1,8 miljoen euro die het aan het rijk moet betalen in eigen zak. Eerst moet het kabinet oude afspraken over dijkverhoging nakomen om Limburg tegen overstromingen te beschermen, zegt dijkgraaf Toine Gresel.
Overstromingen
Volgens Gresel is de actie noodzakelijk om het kabinet duidelijk te maken dat Limburg nog altijd niet volledig is beschermd tegen hoogwater. Na de overstromingen in 1993 en 1995 is afgesproken dat het rijk de dijken langs de Maas op een hoger beschermingsniveau zou brengen. Dat is inmiddels voor zeventig procent gebeurd. Voor de laatste dertig procent, zo’n honderd kilometer dijk, resteert nog een financieel gat van 200 miljoen euro en geen zicht op financiering daarvan, zegt de dijkgraaf.

Bestuursakkoord
In plaats van geld te storten om die klus af te ronden, wil het rijk komend najaar 1,8 miljoen euro ontvangen van het waterschap Peel en Maasvallei. Die incasso vloeit voort uit de afspraken in het nieuwe bestuursakkoord. De waterschappen moeten gezamenlijk honderd miljoen euro betalen aan het rijk ten behoeve van dijkversterking. In 2014 wordt dat bedrag verdubbeld. Oude afspraken In het bestuursakkoord zijn ook afspraken gemaakt over de financiering van onderhoud aan de dijken. Voorheen was het rijk daarvoor verantwoordelijk, maar vanaf 2014 is sprake van een hybride financiering van de hoogwaterbescherming. Gresel: ‘Dan betalen het rijk en de waterschappen dus samen. Prima, maar wij willen wel dat het rijk eerst de oude afspraken met Limburg nakomt, voordat we nieuwe afspraken maken.’

Betrouwbaar
De blokkering van de 1,8 miljoen euro is volgens hem een ‘symbolische actie’, bedoeld om het kabinet aan die oude afspraken te herinneren. Uiteindelijk zal het waterschap wel betalen, kondigt hij aan. ‘We zullen het niet op de spits drijven. We zijn een betrouwbare overheidspartner. Maar we willen graag dat ook het rijk betrouwbaar is.’

Kamervragen
Het waterschap heeft het kabinet nog niet ingelicht over de actie. Wel zijn gisteren de Noord-Limburgse Tweede Kamerleden Raymond Knops en Ger Koopmans geïnformeerd: “Het is een gerechtvaardigde eis die in heel Nederland ook door het Rijk gefinancierd is. In deze tijd moet de Provincie en het Rijk voorop zorgen dat het gefinancierd wordt. We vragen het waterschap om te kijken waar het slimmer en goedkoper kan. Er ligt heel wat werk voor ons in Den Haag.”Gresel hoopt dat Kamervragen snel tot actie leiden in het kabinet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie