Advertentie
financiën / Nieuws

Waterschap AGV verhoogt belasting met 35 procent

Inwoners van onder andere Amsterdam, Hilversum en Nieuwkoop gaan flink meer betalen aan het hoogheemraadschap.

06 juli 2023
Waterschap AGV ANP-435443636
ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar onder andere Amsterdam deel van uitmaakt, verhoogt in 2024 de waterschapsbelasting met gemiddeld 35 procent. Volgens het dagelijks bestuur is er de afgelopen jaren te krap begroot waardoor de reserves bijna op zijn.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

ICT-problemen

De Amsterdamse nieuwszender AT5 berichtte onlangs nog over aanhoudende ICT-problemen bij het uitvoeringsbedrijf Waternet. Hierdoor ontstonden bij de organisatie grote achterstanden. Begin dit jaar moest het waterbedrijf nog een kwart miljard aan achterstallige waterschapsbelasting innen. De directeur van het bedrijf stapte in februari op.

Te krap begroot

In de vergadering van 6 juli bespreekt het algemeen bestuur van het waterschap de beoogde tariefstijging. Pas in het najaar wordt een definitief besluit genomen. Het dagelijks bestuur noemt de stijging echter nu al noodzakelijk. ‘Het eerlijke verhaal is dat de tarieven tot nu toe te laag waren en dat er daardoor te krap begroot is. De reserves zijn bijna uitgeput. De verhoging is noodzakelijk om hier veilig te kunnen blijven wonen, met voldoende water en genoeg schoon water’, aldus hoogheemraad Simon Deurloo.

Klimaatverandering

‘De afgelopen jaren heeft het waterschap de tarieven niet te veel willen verhogen. In 2021 en 2022 konden we bovendien weinig belasting innen vanwege problemen met het computersysteem. We hebben daarom geen andere keuze dan de belastingen in 2024 te verhogen.’ Volgens Deurloo, die pas kort als dagelijks bestuurder actief is, hebben de gevolgen van klimaatverandering ook een prijsverhogend effect. Het werkgebied van AGV ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Daarnaast gaat de waterkwaliteit achteruit en is er steeds vaker sprake van periodes van droogte.

Flink meer betalen

AGV werkt in een gebied waar ruim 1,4 miljoen mensen wonen. Het gaat om Amsterdam, een deel van de provincie Utrecht en een klein stuk van Zuid-Holland. Voor bewoners van een huurhuis die met 2 of meer personen samenwonen stijgt de waterschapsbelasting van 323 euro in 2023 naar 436 euro in 2024. Voor bewoners van een koophuis met een gemiddelde WOZ waarde gaat het jaarbedrag van 375 euro naar 506 euro.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dit zijn toch wel erg zwakke argumenten om jarenlang bestuurlijk wanbeleid goed te praten; er zit gewoon een gapend lek in hun financiële huishouding! Piping heet dat in hun terminologie. 35% belastingverhoging zonder enige mogelijkheid tot publiek bezwaar is "straal bezopen" om deze falende club waterhoofden in hun absurde flatgebouw boven het grondwater te houden.
Hielco Wiersma
Dit zijn absurde stijgingen voor de ingezetenen. Deze lijken mede te worden veroorzaakt door veel achterstallige inning van belastingen. De tijd is rijp dat hogere Overheden gaan ingrijpen.
Pieter van der Brugge
Typisch geval van: 'Mannen, het water staat onze club tot aan de lippen. We moeten de contributie verhogen.'
Noud Bijvoet
Ook de provincie NH is schuldig aan dit drama. De provincie is volgens de wet op de waterschappen verplicht om toezicht te houden. Maar daar is in de praktijk NIETS van gebleken. NH had al lang geleden moeten ingrijpen. Dat had de omvang van deze chaos kunnen beperken. Het zou mogelijk moeten zijn om de financiële schade op de provincie te verhalen in plaats van zoals nu op de inwoners. Een verhoging van 35% is natuurlijk absurd. En dat nog naast de aanslagen dit jaar van de achterstallige jaren.
Ik ben ook benieuwd of onderhoud en beheer van de dijken ook zo slecht is aangepakt. Daar heeft niemand het over. Mooie taak voor de andere toezichthouder de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Advertentie