VVD en SP Amsterdam willen af van wachtgeld raadsleden
De VVD en de SP in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een voorstel ingediend om een einde te maken aan het wachtgeld voor raadsleden.
Genoeg
Gemeenteraadsleden kunnen voor ten minste zes maanden wachtgeld krijgen ongeacht of ze hun termijn van vier jaar uitzitten. Als ze voor een langere periode in de raad hebben gezeten kunnen ze tot twee jaar na hun aftreden wachtgeld ontvangen. In Amsterdam geeft de gemeente elke raadsperiode zo’n 200.000 euro uit aan de regeling. De SP en de VVD hebben daar genoeg van. VVD-fractievoorzitter Robert Flos: ‘Het raadslidmaatschap is een nevenfunctie. We vinden niet dat voor het stoppen van een nevenfunctie wachtgeld nodig is’. Bij wachtgeld voor wethouders ligt dit echter anders. ‘Wethouders hebben recht op wachtgeld omdat het wethouderschap een fulltime baan is. Als zij uit hun functie treden, dan verliezen zij hun inkomen’.
80 procent
Daarnaast lopen gemeenteraadsleden geen risico om tussentijds weggestuurd worden. ‘Ze worden voor vier jaar gekozen en blijven in principe voor vier jaar zitten’, aldus Flos. Raadsleden kunnen wel uit hun fractie gezet worden, maar zelfs dan behouden ze altijd op persoonlijke titel recht op hun zetel en hun vergoeding. Momenteel bedraagt het wachtgeld 80 procent van de maandelijkse raadsvergoeding.
Extraatje
In Amsterdam komt het neer op een bedrag van 2.000 euro aan wachtgeld per maand. Dit alles riekt volgens SP-leider Laurens Ivens naar onnodig geld opstrijken. ‘Het is gewoon een onzinnig bedrag, want raadsleden weten dat ze vrijwillig kiezen voor een functie die in principe na vier jaar ophoudt’. Veel raadsleden gebruiken hun raadsvergoeding als onkostenvergoeding voor de uren waarop ze hun echte baan niet kunnen uitoefenen. Als ze raadslid af zijn en weer fulltime gaan werken, dan is het wachtgeld een extraatje, stelt Ivens vast. ‘Ik gun mensen extraatjes, maar dan wel iedereen en niet alleen raadleden’.
Zakkenvullers
Met het initiatiefvoorstel willen de rechts-liberalen en socialisten een landelijke trend in gang zetten. Ivens: ‘In Amsterdam hebben we de hoogste uitkeringen voor raadsleden, dus ook de hoogste wachtgelden. Politici worden vaak gezien als zakkenvullers. Laten wij daarom het goede voorbeeld geven voor de rest van Nederland en de wachtgelden voor onze raadsleden afschaffen’.
Wachtgeld is in dergelijke gevallen ook helemaal niet nodig. Maar wachtgeld is niet meer dan redelijk mits dit dan wel gespiegeld wordt conform de regelingen die gelden voor de WW. En sowieso behoord stoppen zonder (medische) noodzaak niet beloond te worden met een extra aanvullende wachtgeld uitkering.