VNG niet blij met rol WSW bij sanering corporaties
Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet blij dat kabinet het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) een rol wil geven bij de sanering van corporaties.
De intentie van het kabinet om het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) een rol te geven bij de sanering van corporaties komt voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG als een complete verrassing. Het zou teveel verantwoordelijkheid voor de financiële positie van corporaties kunnen neerleggen bij de corporatiesector zelf.
Sanering en borgstelling niet in een hand
We vragen ons af of het handig is om ‘sanering’ en borgstelling in één hand te leggen, aldus de VNG in een reactie op het akkoord tussen kabinet en corporatiekoepel Aedes van eind vorige week. Op dit moment zijn die twee taken gescheiden.
WSW versus CFV
Het WSW zorgt ervoor dat aangesloten corporaties hun vastgoedplannen kunnen financieren. Daarvoor is een borgstelling nodig van zowel het Rijk als de gemeente. Het financiële toezicht op corporaties en eventuele sanering van woningstichtingen in problemen is een taak van het CFV, een zelfstandig bestuursorgaan dat onder toezicht staat van het ministerie van Wonen.
Verantwoordelijkheid wordt corporatiesector ingetrokken
In hun afspraken over de verhuurdersheffing en toekomstige taken voor corporaties, hebben de minister en Aedes ook de intentie uitgesproken om het WSW een grotere rol te geven bij de uitvoering van saneringen. ‘De VNG vraagt zich af of dit plan er toe gaat leiden dat de verantwoordelijkheid voor het financiële reilen en zeilen van de corporaties verder de corporatiesector wordt ingetrokken’, aldus de VNG in een reactie. Het zou de publiekrechtelijke verantwoordelijkheid van de overheid in gevaar kunnen brengen, vreest de gemeentekoepel. Zij heeft minister Blok om bestuurlijk overleg gevraagd.
Verhuurdersheffing gaat door
Verder is de VNG positief over het akkoord. Daarin staat dat de aangekondigde verhuurdersheffing toch doorgaat. Daar staat een investering van 400 miljoen euro uit het Energieakkoord tegenover. De VNG is blij dat daar nu overeenstemming en duidelijkheid over is.
Geen juridische scheiding van activiteiten
Ook is afgesproken dat corporaties hun werkzaamheden niet perse juridisch hoeven te scheiden in een tak die investeringen doet mét staatssteun én een commerciëlere tak. Een administratieve scheiding volstaat. De VNG is blij met deze oplossing. ‘Door nu ook een administratieve scheiding mogelijk te maken kunnen gemeenten en corporaties straks afspraken maken over bijvoorbeeld de bouw van middeldure huurwoningen of andere meer commerciële voorzieningen waarvoor geen marktpartij te vinden is.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.