Advertentie
financiën / Nieuws

VNG wil niet tornen aan gemeentefonds

Gemeenten moeten net als de Rijksoverheid de middelen hebben om crisismaatregelen te treffen. Het kabinet moet daarom niet tornen aan het accres, of wel de jaarlijkse stijging van het gemeentefonds.

30 maart 2009

 Niet duidelijk
Dat zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag tijdens een bijeenkomst van haar organisatie in Utrecht. Volgens haar weten de gemeenten niet waar ze nu aan toe zijn, omdat het pakket van maatregelen dat het kabinet vorige week presenteerde op dit punt niet duidelijk is.

 

Regelvrij
Jorritsma zei dat het kabinet niet bang hoeft te zijn, dat de gemeenten de lasten van de burgers uit de hand laten lopen. Zij vroeg wel 'de ruimte om noodzakelijke vervangingsinvesteringen te doen in bijvoorbeeld rioleringen'. De VNG spreekt woensdag met het kabinet over de crisismaatregelen en pleit dan voor extra middelen voor stedelijke vernieuwing. Bovendien zouden er in Utrecht en de Achterhoek 'regelvrije gebieden' moeten komen.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
ophouden met het woord crisis a.u.b. Er is maar een probleem. we hebben een UWV werkbedrijf dat de vacatures niet kan of wil opvullen en mensen toch laat instromen in de WW. Laat Obama 100.000 Amerikanen meenemen die hier willen komen werken < goed voor beide landen!
Piet Westland / Geen
Gemeenten hebben geen enkele intentie om de tering naar de nering te zetten. Terwijl de lasten voor de burger op alle fronten blijven steigen blijven de gemeenten de tarieven alsmaar verhogen. Veel gemeenteraden zijn geen knip voor de neus waard en tuinen telkens hier maar in.
Jan Kijlstra / nvt
't Zal je organisatieadviseur maar wezen, die meneer Brontsema. Maar ja, 't is een vrij beroep, iedereen mag zich zo noemen. De crisis kan en zal niet worden opgelost als we erin zouden slagen alle bestaande vacatures in te vullen. Want hij is veel groter dan we denken, en zeker niet alleen tot Nederland beperkt. En één van de gevolgen is een zeer grote toename van het aantal vacatures. In feite zijn we overigens, voor het oplossen van de crisis, strikt afhankelijk van wat er in het het buitenland gebeurt. Nederland is zo'n klein landje....
Kritiek op het UWV is (vaak, deels) terecht, maar bedenk wel dat het ambtenaren zijn, en dat "de" politiek hun taakveld bepaalt.
En veel politici lijken helaas op sommige organisatieadviseurs, waarmee ik nadrukkelijk niemand in persoon bedoel.
Het UWV laat mensen overigens per definitie niet instromen in de WW. Een werknemer komt pas, v.w.b. de WW, in aanraking met het UWV nadat hij of zij zijn of haar baan is kwijtgeraakt. Of kwijt zal raken, maar dat komt in de praktijk op hetzelfde neer. Het UWV heeft eigenlijk geen middelen om baanverlies te voorkomen, dus kun je ook
niet aan het UWV verwijten dat mensen een (gerechtvaardigd) beroep op de WW doen, of zoals het genoemd wordt, in de WW instromen.
Over de suggestie om 100.00 Amerikanen hierheen te laten komen is geen zinnig woord te zeggen. Op onzin moet je niet
willen reageren.
'k Ben geen organisatieadviseur, nooit geambieerd ook. en ik ben ook nooit ambtenaar geweest, 'k heb zelfs niet bij
het UWV gewerkt. Maar ik kan wat slecht tegen reacties als die van meneer Brontsema, vandaar.
Advertentie