Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam dreigt huisbankier ING de bons te geven

De gemeente Amsterdam vervroegt de aanbestedingsprocedure voor de bancaire dienstverlening naar aanleiding van het recente witwasschandaal rond de huidige huisbankier ING. Dat maakt wethouder financiën Udo Kock bekend in het Financieele Dagblad.

10 september 2018

De gemeente Amsterdam vervroegt de aanbestedingsprocedure voor de bancaire dienstverlening naar aanleiding van het recente witwasschandaal rond de huidige huisbankier ING. Dat maakt wethouder financiën Udo Kock (D66) bekend in het Financieele Dagblad

Eisen omtrent naleving wet

De aanbesteding zou volgens een woordvoerder van wethouder Kock sowieso al in 2019 plaatsvinden. ‘Nu is het de bedoeling dat de aanbesteding zo snel mogelijk in de markt wordt gezet, hopelijk nog in 2018. We houden de normale termijnen in de Europese aanbestedingswetgeving aan, dus de vervroegde aanbesteding zou uiteindelijk ook tot een vervroegde wisseling van bank kunnen leiden’, verduidelijkt zij. Behalve de aanbesteding te vervroegen, gaat Kock in de aanbesteding ook eisen stellen over compliance, ofwel naleving van de wet. ‘De commotie rond de bank, eerst over de beloning van de topman en nu weer over tekortschietende compliance, maakt mijn werk absoluut lastiger’, zegt Kock in het FD.

Nog geen ervaring met aanbesteden huisbankier

Hoe en in welke termen compliance in de aanbesteding wordt opgenomen, kan de woordvoerder van wethouder Kock nog niet zeggen. Zij kan ook nog niet aangeven hoe de gemeente zal handelen als ING de aanbesteding wint en toch recidiveert. ‘Daar hebben we ook nog geen ervaring mee, onder meer omdat we de financiële dienstverlening nooit eerder hebben aanbesteed. Om een indruk te geven; we zitten al sinds 1917 bij een voorloper van de ING die nog door de gemeente zelf is opgericht.’

Hoog symbolisch gehalte

De beslissing van wethouder Kock lijkt vooralsnog een hoog symbolisch gehalte te hebben. Kock stelt tegenover zijn kritiek op ING dan ook dat weinig andere Nederlandse banken de capaciteit hebben om de gemeente Amsterdam met haar miljardenbegroting en miljoenen transacties per jaar te bedienen. Desgevraagd zegt de woordvoerder dat de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), ABN Amro en Rabobank ook serieuze Nederlandse kanshebbers zijn. Hypothetisch gezien maken buitenlandse banken ook kans, maar dan moeten die wel voldoen aan aanbestedingsvereisten zoals een Nederlandstalige helpdesk. In de aanbesteding kunnen volgens de woordvoerder geen eisen worden gesteld aan het beloningsbeleid voor bestuurders bij de bank. ‘Omdat dit niet direct in verhouding staat tot de dienstverlening is daartoe geen juridische mogelijkheid’, legt zij uit.

‘Signaal’ aan bank en inwoners

Andere tekenen die erop wijzen dat de soep wel eens minder heet gegeten wordt dan opgediend, zijn dat Kock zegt tevreden te zijn over de diensten van ING en zich lovend uitlaat over de bank als ‘belangrijke aanjager van innovatie.’ Het naar voren halen van de aanbesteding is bedoeld als ‘signaal’ aan het adres van zowel de bank als de inwoners van Amsterdam, zegt Kock. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Je kunt natuurlijk kritiek hebben op het handelen van de IngBank, maar ze zijn/worden daarvoor op nationaal niveau al meer dan voldoende gestraft. Dat de gemeente Amsterdam er nog een schepje boven op lijkt te willen doen is niet recht. De al te grote broek van en voor Udo Kock wordt met dit soort uitlatingen nog groter.
Keijzer
Laat nou Amsterdam ook geen degelijk imago hebben op financieel gebied! Dat gaat niet om witwaspraktijken, maar om wanprestaties. Je moet maar durven, om dan bij wanbeleid elders, een grote broek aan te trekken. Heeft dat moet de leidende positie van GL te maken?
Advertentie