Advertentie
financiën / Nieuws

VNG wil af van motiveringsplicht bij aanbesteding

De nieuwe aanbestedingswet dreigt te veel en te knellende regels te krijgen, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

25 mei 2011
De nieuwe aanbestedingswet dreigt te veel en te knellende regels te krijgen, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Vooral de verplichting om te motiveren waarom ondernemers wel of niet tot een aanbestedingsprocedure worden toegelaten is onnodig en ongewenst.

Midden- en kleinbedrijf
De Tweede Kamer spreekt vandaag over de nieuwe aanbestedingswet. Die moet ervoor zorgen dat het midden- en kleinbedrijf meer kans maakt om opdrachten van de overheid binnen te slepen. Daar is de VNG blij mee, net als met de strekking van het wetsvoorstel. Een goed leesbare wet, waarin de geldende EU-richtlijnen helder zijn vertaald, schrijft de VNG in een brief aan de Tweede Kamer.

Lagere lasten
De aanbestedingsregels kunnen straks door iedereen op dezelfde wijze worden toegepast. En dat verlaagt de administratieve lasten voor zowel de opdrachtnemers als de opdrachtgevers, stelt de VNG tevreden vast. Zo hoeven gemeenten geen eigen documenten meer te ontwikken om aanbestedingen aan te kondigen en te toetsen. En ondernemers hoeven niet langer een waslijst aan documenten in te leveren.

Motiveringsplicht
Toch dreigt de wet onnodig veel regelgeving te krijgen, vreest de VNG. Vooral door de motiveringsplicht. Aanbestedende diensten moeten straks aan ondernemers tekst en uitleg geven over de keuze van de procedure, het al dan niet samenvoegen van een opdracht en de keuze van de ondernemers die worden toegelaten tot de procedure.

Vijftig bedrijven
‘Indien bijvoorbeeld vijftig bedrijven geïnteresseerd zijn in een opdracht, dan kan dat een motiveringsplicht tot gevolg hebben richting al deze bedrijven’, voorspelt de VNG. De rekening daarvoor is voor de aanbestedende dienst.

Dichttimmeren
Door te veel regels ‘juridiseert’ de aanbestedingswet en dat is niet de bedoeling, meent de VNG. Het leidt er alleen maar toe dat opdrachtgevers de aanbesteding volledig dichttimmeren met strakke voorwaarden en dat de laagste aanbieder de opdracht krijgt. Dat gaat ten koste van kwaliteit, duurzaamheid, innovatieve oplossingen en kansen bieden aan kleine, regionaal werkende bedrijven. De VNG hoopt dat de Tweede Kamer de wet nog aanpast.

Rechtszaak Venlo
In Venlo heeft een aanbesteding tot een rechtszaak geleid. De gemeente en een evenementenorganisatie treffen elkaar vandaag in kort geding voor de rechter. De ondernemer meent dat hem de aanbesteding van het openingsfeest voor de Maasboulevard had moeten worden gegund, omdat hij de goedkoopste aanbieder was. De rechter doet volgende week uitspraak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie