Advertentie
financiën / Nieuws

VNG wil offensiever gaan beleggen

De effectenportefeuille leverde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vorig jaar ruim 5 miljoen euro op.

19 juni 2024
Het VNG-bestuur wil iets offensiever gaan beleggen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil om ook in de toekomst genoeg geld binnen te halen een deel van hun vermogen iets risicovoller beleggen.

Risicomanager Bouwkwaliteit Gezocht voor Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK)

SWK
Risicomanager Bouwkwaliteit Gezocht voor Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK)

Adviseur Planning S12

JS Consultancy
Adviseur Planning S12

65 miljoen

Een deel van de inkomsten haalt de VNG uit beleggingen met vermogen dat niet op korte termijn nodig is. De waarde van de beleggingsportefeuille ultimo 2023 kwam uit op bijna 65 miljoen euro, blijkt uit het financieel jaarverslag. Doelstelling is een stabiele vermogensontwikkeling met een gemiddeld jaarrendement van circa 4 procent.

Rendement

De samenstelling van de aandelenportefeuille is volgens het VNG-bestuur echter steeds minder passend om binnen de gewenste risico/rendementverhouding te komen tot een langjarig rendement van 4 procent. Oorzaak: de ontwikkeling van de rente op lange termijn. Vandaar dat het VNG-bestuur de richtlijn zodanig wil aanpassen dat de nadruk op ‘wat meer offensieve beleggingen’ komt te liggen, om de 4 procent rendement makkelijker te realiseren.

Goed beleggingsjaar

Uit het jaarverslag blijkt dat 2023 een lucratief beleggingsjaar was. Werd in 2022 nog een koersverlies geleden van ruim 9 miljoen, vorig jaar nam de effectenportefeuille met bijna 6,5 miljoen euro toe. Na aftrek van beheerkosten is die toename voor een groot deel veroorzaakt door het koersresultaat van zo’n 5 miljoen euro.

Koffie

Met name door het rendement op de effectenportefeuille is het algehele jaarresultaat van de VNG positief: 2,8 miljoen euro. Dit terwijl een negatief resultaat van 4,4 miljoen was geraamd. Behalve de beleggingsresultaten haalde de VNG ook veel meer dan begroot op uit hogere doorbelasting van afgenomen diensten, zoals ict en de vergoeding voor detachering van interne medewerkers. De pret wordt enigszins gedrukt door de hogere kantoor- en huisvestingslasten, veroorzaakt door de hogere lasten op het gebied van automatisering, huisvesting en onderhoud en de restauratieve lasten (lees: koffieautomaten en catering).

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is wel noodzakelijk om een grens/maximum te stellen aan het redelijkerwijs noodzakelijke VNG-vermogen.
Advertentie