Advertentie
financiën / Nieuws

'Gemeenten krijgen te weinig geld voor referendum'

De organisatie van een landelijk, raadplegend referendum is een nieuwe taak voor gemeenten. Wat betreft de organisatie zal het van gemeenten evenveel inspanning vergen als de organisatie van Tweede Kamerverkiezingen. Het Rijk stelt echter voor het organiseren van referenda veel minder geld beschikbaar.

30 oktober 2015

De organisatie van een landelijk, raadplegend referendum is een nieuwe taak voor gemeenten. Wat betreft de organisatie zal het van gemeenten evenveel inspanning vergen als de organisatie van Tweede Kamerverkiezingen. Het Rijk stelt echter voor het organiseren van referenda veel minder geld beschikbaar.

Voldoende tijd
Het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne wordt gehouden op woensdag 6 april 2016, zo heeft de referendumcommissie besloten. De reden dat er een redelijk late datum is gekozen is omdat er dan voldoende tijd is voor een publiek debat over het onderwerp en om gemeenten ruimschoots de tijd te geven om zich op het referendum voor te bereiden.

Minder dan de helft
De tijd is het probleem dan ook niet voor gemeenten. Het geld wel. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 trok het Rijk 42,2 miljoen euro uit. Voor het eerste nationaal raadplegend referendum, over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, trekt het ministerie van BZK slechts 20 miljoen euro uit. Minder dan de helft, maar voor dezelfde hoeveelheid werk, meent de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Toegankelijkheid in geding
De VNG vreest dat gemeenten veel minder stemlokalen kunnen inrichten. Kiezers zullen verder moeten reizen en de kans bestaat dat er wachtlijsten voor kieslokalen ontstaan. Op die manier komt volgens de gemeentekoepel de toegankelijkheid van referenda in het gedrang.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Nou dat het minder kost dan TK verkiezingen lijkt me logisch. Lagere opkomst en maar twee smaken wat betreft stemmen maakt het toch een stuk makkelijker om te organiseren
q
Beste P, vergis je niet. Evengoed zullen er ongeldige en blanco stemmen uitgebracht kunnen worden (een verdubbeling in het aantal keuzes ten opzichte van je eerste idee). Bij de opkomst heb je een punt.
Hans / bestuurder
De stemlokalen zullen net zolang open zijn als met andere verkiezingen. Dus evenveel bezetting. Hier heeft een lagere opkomst geen enkele invloed op. Alleen dat wellicht bij het tellen van de stemmen minder extra "tellers"nodig zijn. Dit heeft echter weinig effect op de kosten. Ergo: de gemeente mogen de kosten dragen van een Haags speeltje!!
C / Nederlander
Nepdemocratie dus!!



Wel de mogelijkheid geven om een referendum te houden en nou de haast onmogelijke vereisten daarvoor zijn behaald gaan lopen zeuren over de financiele gevolgen.



Waar hebben we in hemelsnaam de foute afslag genomen in Nederland?



Koreaanse praktijken zijn het...
Paul / projectleider
@q & Hans



Eigenlijk zegt u dat de vast kosten hoger zijn dan de flexible kosten. Van de €2200 (€20milj/ 9.000 lokalen) per stemlokaal gaat het meeste op aan vaste kosten.



Maakt toch nieuwsgierig naar een begrotinkje van zo'n stemlokaal.



doeterniettoe / -
Bizar dat dit door gemeentes moet worden betaald, iets dat landelijk wordt gedaan dient gewoon landelijk te worden betaald.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En......wat gaat de VNG hieraan doen?
Sjaak
Bizar is dat de formele mogelijkheid van een raadge vend referendum voor een vraagstelling die niet leeft onder de Nederlandse bevolking. De mensen die met hun handtekeningen dit referendum mogelijk hebben gemaakt, hadden eerst moeten nadenken voordat zij in een soort reflex hun onsteuning gaven.

Overigens, met dit concrete voorbeeld wordt ook duidelijk hoe duur directe democratie kan zijn. En tevens hoe wrang het is duur te moeten betalen voor een issue dat niet leeft.
Arnold / gemeentemabtenaar
@SJaak, hoezo niet leeft onder de bevolking? De burger heeft nu eindelijk kans eens zijn mening te laten horen. Dat de Junta in Den Haag zich er niks van aan zal trekken heeft niks te maken met het feit dat er een referendum wordt gehouden maar met de arrogante regenteske trekken van deze "volksvertegenwoordigers". In mijn omgeving leeft het zeer zeker wel! En wat noem je duur? uitgaande van het bedrag dat gemeentes aangeven gaat het om 2 euro per inwoner. De "incidentele" verhoging van het bijzonder tarief (waardoor vakantiegeld en eindejaarsuitkering fors lager uitvallen) kost veel meer. Dan heb ik het nog niet over de naheffingen uit Brussel en alle financiële debacles die steeds weer uit de hoge hoed worden getoverd betuwelijn, fyra, roestende marinehelicopters enz)..
Advertentie