Rotterdamse thuiswerkers boos om extra afvalheffing
Zzp-ers in Rotterdam zijn verontwaardigd over de extra afvalheffing die hen wordt opgelegd.
Volgens GroenLinks treft de regeling ook slapende bv's en zzp'ers die nauwelijks opdrachten hebben of zelfs helemaal niet aan huis werken maar die wel als bedrijf staan ingeschreven op hun woonadres. De partij wil vrijstelling voor ondernemers die geen afval produceren en gaat hierover bij de gemeente een voorstel indienen. Volgens GroenLinks raadslid Arno Bonte wordt de vrijstelling ondersteund door een meerderheid in de raad.
Uitschrijven
Volgens verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) is de regeling niet oneerlijk. ,,Wij gaan er vanuit dat ieder bedrijf afval produceert'', zegt Van Huffelen. Om onder de heffing uit te komen, kunnen ondernemers zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel of zich inschrijven bij een commerciële inzamelaar van afval, benadrukt de wethouder. Van Huffelen kan zich de ontstane wrevel enigszins voorstellen: ,,Het is nooit leuk om te horen dat je een extra bedrag moet betalen, hoe klein dat ook is''.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb inmiddels de moeite genomen om de nieuwe verordening te lezen (althans het laatste concept dat ik op internet vond) en deze te vergelijken met de verordening 2011.
Wat daarin opvalt is dat de gemeente tot en met 2011 uitgaat van een wie-meer- vervuilt-die-meer-betaalt principe (laten we die voor het gemakt het “vervuilingsprincipe” noemen. Zo zijn er verschillende bedragen voor horeca bedrijven, industrieen en "kantoor"-bedrijven.
Dan zijn er nog twee variabelen: De oppervlakte van de onderneming en het aantal personen dat in de onderneming werkzaam is (als zichzelf verhurende ZZP-er heb je nog een kans dat je hierin al bent meegerekend ook).
Deze drie variabelen worden tot een cocktail geshaked en daar komt een passende belastinglast uit.
In de nieuwe verordening maakt het niet tot welke categorie je behoort. Als het bedrijf op je woonadres staat ingeschreven, betaal je hoe dan ook 128,20 per jaar.
Met deze redenering heb ik eigenlijk maar twee problemen.
1) De bedrijven die op woonadressen staan ingeschreven zijn reeds beperkt in hun aard omdat het bestemmingsplan van de gemeente het vaak niet mogelijk maakt om welk bedrijf dan ook op je woonadres te vestigen. Ik kan bijvoorbeeld geen winkel of veehouderijj vestigen op mijn woonadres (en volgens een uit 1929 daterende bijlage bij mijn kadasterpapieren ook geen bordeel of danslokaal). Kortom, alleen al door de aard van de bedrijven aan huis zal er niet veel afval geproduceerd worden. Dan heb ik het nog niet eens over de ZZP-ers die elders hun werkzaamheden verrichten in plaats van aan hun eigen keukentafel. Dit gegeven moet bij de gemeente reeds bekend zijn.
2) Het tweede probleem dat ik heb met deze verordening is dat het vervuilingspricipe kennelijk wel geldt voor bedrijven met eigen adressen en niet voor bedrijven die op een woonadres staan ingeschreven. Als je bedrijven met meer afval (of moeilijk te verwerken afval) meer belast, omdat je als gemeente daar meer kosten voor moet maken om die afval af te voeren en te verwerken, dan hoor je ook bedrijven minder of niet te belasten met weinig of geen afval. Door deze toets bij thuiswerkers achterwege te laten, schendt de gemeente m.i. het gelijkheidsbeginsel.
En dan tot slot nog dit.
Ik durf te beweren dat als alle thuis-bedrijven in Rotterdam bij elkaar zo weinig afval produceren dat als we met zijn alleen een contract zouden sluiten met een erkend vuilverwerkers bedrijf, de gemeente niet minder kosten zal maken voor het ophalen en verwerken van ons huisvuil omdat het ontbreken van ons (fictieve) werk-vuil niets uit zal maken.
Deze maatregel pakt negatief uit voor juist die groep mensen die ondanks de krappe economie toch proberen om hun brood in zelfstandigheid te verdienen. Als verkapte bezuinigingsmaatregel is hij niet fraai. Ik kan er veel leukere verzinnen.
Monique Rhuggenaath
www.travelher.nl
Rotterdam
Een mooi voorbeeld hoe een bestuur in geldnood in plaats van de hand in eigen boezem te steken en eens goed te kijken hoe ze een euro uitgeeft, het tekort direct weer op het bedrijfsleven en/of burger afwentelt. Het zal me niet verbazen als straks de ozb door de bus glijdt en de waarde van mijn woning weer stijgt terwijl algemeen bekend is dat de huizenprijzen dit jaar zijn gedaald.
Rotterdam staat bekend om de out-of-the-box maatregelen en besluiten die tot veel goeds leiden, maar deze actie is toch wel heel doorzichtig.