Advertentie
financiën / Nieuws

Burgemeesters uiten zorgen over financiën

Burgemeesters hebben nieuwjaarstoespraken aangegrepen nog eens de penibele financiële situatie van gemeenten bij Den Haag’ onder de aandacht te brengen.

03 januari 2020
Financiele-problemen-shutterstock-95658748.jpg

Nieuwjaarstoespraken zijn door burgemeesters aangegrepen nog eens de penibele financiële situatie van gemeenten bij ‘Den Haag’ onder de aandacht te brengen. Dat gaat in niet mis te verstane bewoordingen.

Uitvoeringsloket

‘Met een rijksoverheid die de gemeenten als uitvoeringsloket lijkt te zien en in financieel opzicht als sluitpost zijn we geen partners voor elkaar’, stelde bijvoorbeeld de Veenendaalse burgemeester Gert-Jan Kats. Zijn oproep aan Den Haag: ‘Zie ons als volwaardige partner; met de ruimte voor enerzijds onze eigen, politieke afwegingen en anderzijds voldoende financiële middelen om onze taken te kunnen doen.’ Hij benadrukte in zijn nieuwjaarsspeech dat er blijvende aandacht nodig is voor de gemeentefinanciën.

Financiële gevolgen

Het rijk wil lang niet altijd de financiële gevolgen onder ogen zien van wetgeving die gevolgen heeft voor gemeenten, stelde Huub Hieltjes, waarnemend burgemeester van Kapelle. Hij doelt daarbij op onder meer de invoering van de Wet verplichte ggz en de Wet zorg die op 1 januari in werking zijn getreden. De uitvoeringskosten voor gemeenten lijken een ‘veelvoud van het bedrag dat de rijksoverheid daarvoor berekend heeft. Het is misschien wat flauw om te zeggen. Maar soms lijkt de rijksoverheid een persoon met verward gedrag. Iemand die veel wil, maar de financiële consequenties niet onder ogen wil zien.’

Jeugdhulp

Daarnaast is het volgens Hieltjes echt ‘noodzakelijk dat de rijksoverheid structureel over de brug komt met extra geld voor jeugdhulp’. ‘De kosten van de Jeugdwet stijgen, terwijl het geld van het rijk minder wordt.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De tijd van wij vragen en het Rijk draait hebben we allang achter ons. De Gemeenten/VNG en het Rijk moeten eerst goed onderzoeken en in kaart brengen waar het lek zit. Vervolgens kan worden besloten over eventuele aanvullende financiële middelen. Dat is volgens mij de normale werkwijze.
Advertentie