Belastingdienst nog niet uit problemen
Met het rapport Tussenstand Investeringsagenda Belastingdienst bevestigt de Algemene Rekenkamer eerder onderzoek dat het vernieuwingstraject stagneert. ‘Er is minder geld uitgegeven dan beschikbaar was, meer personeel uitgestroomd dan gepland en de bestedingen voor projecten om de processen en het functioneren van de Belastingdienst te veranderen blijven achter’, aldus de harde conclusie van de Rekenkamer.
Het lukt de Belastingdienst nog steeds niet om belastingen op een efficiëntere manier te innen. Het in 2015 ingezette investeringsprogramma om dat met ict- en personeelsvernieuwingen voor elkaar te krijgen, komt onvoldoende van de grond.
Met het rapport Tussenstand Investeringsagenda Belastingdienst bevestigt de Algemene Rekenkamer eerder onderzoek dat het vernieuwingstraject stagneert. ‘Er is minder geld uitgegeven dan beschikbaar was, meer personeel uitgestroomd dan gepland en de bestedingen voor projecten om de processen en het functioneren van de Belastingdienst te veranderen blijven achter’, aldus de harde conclusie van de Rekenkamer. Bijna 60 procent van de geplande projecten voor de Investeringsagenda is vertraagd of geannuleerd. Beter inzicht in de kosten en baten is gewenst, maar nog niet gegarandeerd.
Kosten hoger
Doel van de investeringsagenda is onder meer een goedkopere Belastingdienst die meer ‘in control’ is. Uit de analyse van de Algemene Rekenkamer blijkt dat tot 2027 de kosten hoger zullen zijn dan de baten binnen het programma zelf. Pas daarna gaat de aanpak naar verwachting per saldo geld opleveren. Financiën heeft voor het vernieuwingstraject ruim 2,3 miljard euro uitgetrokken.
Uitstroom ambtenaren
De Belastingdienst gaf in 2015, 2016 en de eerste helft van dit jaar minder geld uit dan er voor het traject beschikbaar was. Volgens de Rekenkamer komt dat onder meer door een herijking van het programma nadat bleek dat meer belastingambtenaren (sneller) gebruik maken van een vertrekregeling. De Rekenkamer constateerde eerder al dat de verwachte uitstroom tot en met 2020 in totaal uitkomt op 5.080 fte en de daaraan verbonden uitgaven in totaal moeten worden geraamd op 714 miljoen euro. Nu stelt de Rekenkamer dat het niet mogelijk is om die gegevens te actualiseren naar de stand halverwege 2017, omdat een actueel overzicht van de totale uitstroom van personeel en de daaraan verbonden uitgaven naar de stand per midden 2017 ontbreekt. Een strategisch personeelsplan is er ook nog steeds niet.
Betere sturing
Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer wijst verder uit dat de administratie bij de Belastingdienst geen beeld kan geven van gerealiseerde besparingen en extra belastingopbrengsten door de extra uitgaven. Sturing en beheersing van het programma verdienen op korte termijn versterking, aldus één van de aanbevelingen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nee, en het lukt ook nog steeds niet om de teruggaves aan in het buitenland wonenden op tijd te laten plaatsvinden.