Veertig-nul
Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie wil graag weten wat de gemeenten doen met vier miljard euro van het grotestedenbeleid. Dus heeft ze, halverwege de derde periode van het grotestedenbeleid, enkele studies daarnaar laten verrichten.
Nou ja, enkele, het zijn er vijftien: de 'Midterm meting GSB III' van ABF Research, de 'Beleidsdoorlichting grotestedenbeleid' van haar eigen ministerie, de 'Beleidsdoorlichting Bevorderen van de leefbaarheid van wijken', de discussienota 'Steden van morgen, keuzes van vandaag', 'De effectiviteit van GSB III; Modelontwikkeling en midtermmeting' van de Atlas voor Gemeenten, 'Een charter voor de toekomst' en de 'Doorwerking grotestedenbeleid op gemeentelijk niveau' van professor Fleurke, het 'Onderzoek naar de administratieve lasten' van Twijnstra Gudde, de 'Tussenevaluatie Kenniscentrum Grote Steden', 'Lissabon in de wijk: het grotestedenbeleid in een nieuwe fase' van de Sociaal-Economische Raad, de 'Evaluatie van de Wet stedelijke vernieuwing', 'Nederland in 2015, Bouwstenen voor een toekomstverkenning' van Rigo en de Atlas voor Gemeenten, 'Stad en stijging, Sociale stijging als leidraad voor stedelijke vernieuwing' van de Vrom-raad, 'Wat doet de stad?' van Regioplan en 'Een nieuwe stedelijke agenda' van het Ruimtelijk Planbureau. Vijftien studies en boekwerken in een jaar. Jazeker, het rijk houdt de uitgaven van de gemeenten goed in de gaten!
Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil graag weten wat de gemeenten doen met vier miljard euro bijstandsgeld. Dus heeft hij enkele studies daarnaar laten verrichten.
Nou ja, enkele, ook hij komt tot vijftien: 'Wwb in cijfers I' van zijn eigen ministerie, 'Wet werk en bijstand, een eerste kwantificering van effecten' van het Centraal Planbureau, 'Wet werk en bijstand: de feiten op een rij', 'De Wwb gewogen: Gemeenten aan het woord' van Research voor beleid, de dvd 'Gemeenten maken het waar, Wet Werk en Bijstand' van Radar, 'The new Work and Social Assistance Act, System change and initial Results. Official paper for the Peer Review Wwb' van Davidse, de 'Evaluatie Cliëntenparticipatie Wwb, een landelijk beeld van de lokale vormgeving' van Ipso Facto, de 'Peer Review The new Work and Social Assistance Act' van de Europese Commissie, het 'Plausibiliteitsonderzoek objectief verdeelmodel inkomensdeel' van Cebeon, 'Wet werk en bijstand: Cliënten aan het woord' van Regioplan, de meta-analyse 'Afhakers aan de poort', het 'Kwantitatief effect Wwb' van SEO en 'Werkt de Wwb? (Beleidsdoorlichting)', van Meccano.
Binnenkort verschijnen nog minstens twee onderzoeken naar het verdeelmodel van de bijstandsgelden. Al deze studies staan op internet. Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het afgelopen jaar al ongeveer tien onderzoeken laten verrichten naar allerlei aspecten van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Triest is vooral de houding die uit deze stortvloed van onderzoeken blijkt. Hoeveel studies staan op internet naar taken waar het rijk zelf verantwoordelijk voor is, zoals naar de rijksbelastingdienst? Nul. Maar als het rijk een taak decentraliseert aan de gemeenten, dán komen er onderzoeken. De stand is niet vijftien-nul, dertig-nul, veertig-nul, maar het is game, set en match voor de controlefreaks uit Den Haag.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.