Ruim 300 miljoen verspild aan inefficiënt gebruik vastgoed
Gemeenten zouden in totaal zo'n 180 miljoen op de exploitatiekosten kunnen bezuinigen. Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed, waaronder woningen en winkels, volgens de onderzoekers van de TU Delft niet tegen marktprijzen.
De ruim 400 Nederlandse gemeenten verspillen jaarlijks tussen de 300 en 400 miljoen euro door amateuristisch en inefficiënt gebruik van hun vastgoed. Zo gaan gemeenten niet op een goede manier om met gas, licht en water en met onderhoud van gebouwen. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Technische Universiteit Delft, waar het tv-programma Nieuwsuur maandagavond over bericht.
Verhuren onder marktprijs
Gemeenten zouden in totaal zo'n 180 miljoen op de exploitatiekosten kunnen bezuinigen. Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed, waaronder woningen en winkels, volgens de onderzoekers van de TU Delft niet tegen marktprijzen. Gemeenten laten zo onnodig geld liggen, want met het commerciëler verhuren van gebouwen zou zeker 100 miljoen aan extra inkomsten kunnen worden binnengehaald.
70 miljoen per jaar
Gemeenten weten vaak niet wat ze aan vastgoed bezitten. Amsterdam bijvoorbeeld dacht 1000 gebouwen in eigendom te hebben, maar het blijken er 2300 te zijn. Wanneer schoolgebouwen, wijk- en buurthuizen beter gebruikt zouden worden, kan dat landelijk op jaarbasis 70 miljoen euro opleveren. Nu blijven deze gebouwen vaak dagdelen ongebruikt.
Wat is marktconform nog in deze crisis met enorme leegstand.
In ieder geval is maatschappelijk vastgoed marktconform gaan verhiren, wat wij hebben gedaan, geen winstmakend, want de meerkosten subsidieer je weer weg, als het echt om een maatschappelijk doel gaat tenminste.