FNV Overheid: ‘12 procent erbij, anders stakingen’
‘We zijn uitonderhandeld.’ Dat is de harde boodschap van de vakbonden aan de gemeentelijk werkgevers. Acties en stakingen dreigen.
De vakbonden hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een ultimatum gesteld voor de nieuwe cao gemeenten. Als de werkgevers niet integraal akkoord gaan met de cao-eisen van FNV Overheid, volgen er werkonderbrekingen en stakingen.
Het ultimatum loopt op 11 januari 2023, 10.00 uur af. Op 14 december jongstleden liepen de cao onderhandelingen volledig vast.
Werkdruk
‘Wij eisen onder meer 12 procent loonsverhoging voor 2023 en ook Automatische Prijscompensatie (APC). De werkgevers bieden in hun laatste loonbod slechts een schamele 5 procent per 1 februari 2023 (en 3 procent per 1 april 2024). De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Op dit moment staan er maar liefst 11.000 vacatures uit. Uit het laatste loonbod van de werkgevers blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Alhoewel de werkgevers kennelijk van mening zijn dat dit een aantrekkelijk loonbod is, geven onze leden dit bod een dikke onvoldoende: een 3’, aldus FNV Overheid-bestuurder Marieke Manschot.
Vitaliteit
Het steekt de bonden ook dat de werkgevers geen toenadering hebben gezocht op andere onderwerpen, zoals vitaliteit. ‘Wij blijven ons echt verbazen over het weinig oog hebben voor de werknemers. Wij kunnen dan ook niet anders dan vast te stellen dat we uitonderhandeld zijn en dat we nu genoodzaakt zijn dit ultimatum te stellen’, aldus Manschot.
De werkgevers stellen daarentegen gedurende de onderhandelingen meerdere malen een bod te hebben gedaan. Het meest recente bod dateert van medio november met een salarisverhoging van 5 procent voor 2023 en 3 procent voor 2024, een uitbreiding van de vakantie met twee dagen en een verhoging van de thuiswerkvergoeding naar 3 euro. ‘De vakbonden constateren slechts dat de afstand groot is, en willen geen tegenbod doen. Ze willen dus niet onderhandelen’, aldus de VNG.
Arbeidsmarkt krap
Gemeenten zouden volgens Manschot meer moeten doen om weer een aantrekkelijke werkgever te worden. ‘De werknemers zijn de kracht waar een gemeente op drijft. De politiek wil goede voorzieningen van hoge kwaliteit leveren, maar dat kan alleen met voldoende gekwalificeerde werknemers.’ Daar wringt volgens haar de schoen. Ze wijst erop dat met name groepen jongere ambtenaren vertrekken naar ander sectoren met betere arbeidsvoorwaarden en met een betere loopbaanontwikkeling. ‘De arbeidsmarkt is al zeer krap en die zal steeds krapper worden. Om het voorzieningenniveau op peil te houden zullen de gemeenten een aantrekkelijke werkgever moeten worden en blijven. Een goede cao vormt daar een onmisbaar onderdeel van’, aldus de FNV-onderhandelaar.
Bij het Rijk krijgt u verlof voor trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract. Als het uzelf betreft: 2 dagen. Als het eigen of aangetrouwde familie in de eerste en de tweede graad betreft: 1 dag
En bij de gemeenten? Alleen als het jezelf betreft 1 dag.
Die bonden hebben echt jaar in jaar uit geen ene reet betekend voor de gemeenteambtenaar.