Advertentie
financiën / Nieuws

Horeca Utrecht blijft achter

Utrecht heeft te weinig horeca. B en W vinden dat er meer horecabedrijven en restaurants in de wijken moeten komen en meer terrassen in de binnenstad.

19 maart 2012

Het horeca-aanbod in Utrecht blijft kwalitatief en kwantitatief achter bij andere steden. Er zijn te weinig hotelbedden, te weinig sterrenrestaurants en te weinig echte vernieuwende horecaconcepten in de stad, terwijl Utrecht juist veel relatief welgestelde, jonge en creatieve inwoners heeft.

Impuls
Dat schrijven B en W in een voorstel aan de raad om de horeca een flinke impuls te geven. Er moeten meer horecabedrijven en restaurants in de wijken komen en meer terrassen in de binnenstad. Net als andere grote steden wil het college sluitingstijden voor restaurants vaststellen, zodat wijkbewoners niet bang hoeven te zijn dat een horecavestiging veel nachtelijke overlast zal veroorzaken.

750 zaken
Amsterdam telt 48 horecabedrijven op 10.000 inwoners en Maastricht 45. Den Haag heeft er 35, Rotterdam 30 en zelfs in Nijmegen is het aantal horecavestigingen op elke 10.000 inwoners met 28 hoger dan in Utrecht, dat er 26 heeft. In totaal telt Utrecht 750 zaken. Dat zijn er weliswaar veel meer dan 15 jaar geleden, maar het aantal Utrechters en het aantal mensen dat Utrecht bezoekt is veel harder gegroeid, aldus de gemeente.

Daghoreca
Utrecht wil minder café's en discotheken in het centrum en veel meer daghorecazaken en restaurants. B en W willen horeca in winkels een kans geven en ook meer ruimte maken voor lunchgelegenheden bij hotels en musea. Dancings en loungeclubs, die de hele nacht open zijn, moeten verkassen naar nieuwbouwgebieden als Leidsche Rijn.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob Pieterson / Oud voorzitter KHN
Goed stuk Hermannus.
Hermannus Stegeman / bestuurslid KHN afdeling Utrecht
Dank je Rob.

College stelt dat er prachtige succesvolle concepten in de wijk zijn gerealiseerd, waaronder Badhu, KomBuurten, Jasmijn en Ik, Parkhaven, maar bv ook Borgesius.

Ze wil deze trend graag voortzetten. Deze zijn allen wél gerealiseerd binnen de vrije sluitingstijden. Ze stelt tevens dat 40% van de aanvragen wordt afgewezen, 60% wordt dus wél gehonoreerd. Samen genomen met de reactie hieronder, zien wij geen enkele reden om een dergelijke rigoureuze maatregel te nemen.
Eus Peters
Vreemd dat een gemeente zich zó mengt in discussie over ondernemerschap. Overheid zou barrieres moeten wegnemen om te ondernemen en de de ondernemer onderneemt. Nu lijkt het alsof de gemeente haar ondernemers verwijt niet goed te ondernemen, terwijl er nog genoeg barrieres zijn. Een van de toekomsttrends is dat we meer naar buiten gaan en zelf mede van buitenshuis thuis gaan maken. Horeca moet juist weer naar woonwijken en werklocaties toegaan. Met goede isolatie en slimme concepten moet dat toch kunnen? Het lijkt wel of dit voorsortering is op aanstaande leegloop van binnensteden (minder winkels, slechte bereikbaarheid, duur, ...) en horeca als de gedroomde ooplossing wordt gezien. Echter: winkels en horeca kunnen best zonder de binnenstad, maar de binnenstad kan niet zonder winkels en horeca! Draai hem dus om, gemeenten: verbeter bereikbaarheid, investeer in preventie criminaliteit met ondernemers, compacteer je binnenstad en werk met ondernemers aan onderscheidende propositie.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Interessante zinsnede: "en zelfs in Nijmegen is het aantal horecavestigingen op elke 10.000 inwoners met 28 hoger dan in Utrecht,..." Moeten we daaruit concluderen dat Utrecht meer recht zou hebben op veel horeca dan Nijmegen? Of dat het niet kan dat Nijmegen gezelliger is dan Utrecht?

Wat is dat toch?
Kees
De hele bevolking zit in de crisis en in de http://bensonweidmanfranken.nl/financiele-instel … Dan kan je toch geen groei meer verwachten?
Hermannus Stegeman / bestuurslid KHN afdeling Utrecht
De door de gemeente geschetste situatie is een misleidende weergave van de cijfers. Bewust wordt, ter ondersteuning, het aantal zaken per 10.000 inwoners weergegeven. Echter, vanwege de hoge kosten geeft Utrecht ook gemiddeld de grootste zaken.

Kijk je naar m2 restaurants per 10.000 inwoners, staat Utrecht 3de ná Haarlemmermeer (Schiphol) en Amsterdam. Bovendien is er een enorme tegenstelling tussen zeggen dat restaurants in de wijken overlast zouden kunnen geven (nieuwe concepten van de afgelopen jaren hebben laten zien dat dat niet klopt) en daarom een sluitingstijd nodig hebben én het verplaatsten van discotheken naar Leidsche Rijn (ook een wijk).

Ook wordt gesteld dat meer concurrentie voor meer kwaliteit zal zorgen. Echter, in een markt die al zó onder druk staat, zal nóg meer horeca (en we staan met veel sectoren al in top 3 van NL, qua m2 per 10.000 inwoners) alleen maar voor meer verschraling zorgen. De niches sneuvelen immers het eerst.

Een bedrijfstak onder druk nóg meer de duimschroeven aandraaien is vragen om een slachting. En zolang ondernemers geen goed voorruitzicht hebben, zal ook een aanwas in de wijken en Leidsche Rijn uitblijven.
Advertentie