Sterrenslag voor gemeenten
Een gemeente krijgt het oordeel ‘goed’ als de kwaliteit van de Woz-taxaties en de gegevens die ervoor gebruikt worden goed zijn. Gemeenten moeten hiervoor ook de ontwikkelingen in de woningmarkt analyseren.
De Waarderingskamer geeft dit jaar aan 74 gemeenten vijf sterren, de hoogst mogelijke score, voor hun uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Woz) en 26 gemeenten twee sterren. Geen enkele gemeente scoort slechts één ster.
‘Zo’n twintig gemeenten hebben dit jaar de vijfde ster erbij gekregen’, vertelt Ruud Kathmann, lid van het managementteam van de Waarderingskamer. Vijf sterren betekent dat de gemeente al meer dan twee jaar het algemeen oordeel ‘goed’, oftewel vier sterren, heeft gekregen. ‘We hebben recent weer even de lijst doorgenomen van gemeenten die op ‘goed’ staan. Degenen waarbij geen sprake is van twijfels, bijzonderheden of rare veranderingen krijgen een extra ster erbij. Soms gebeurt er wel iets waardoor een gemeente niet per sé een ster hoeft te verliezen, maar dan komt er ook niet eentje bij.’
Kwaliteitseisen
Een gemeente krijgt het oordeel ‘goed’ als de kwaliteit van de Woz-taxaties en de gegevens die ervoor gebruikt worden goed zijn. Gemeenten moeten hiervoor ook de ontwikkelingen in de woningmarkt analyseren.
Voor een score van twee sterren moet een gemeente op een of meer belangrijke onderdelen niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Denk aan het niet op tijd bekendmaken van de Woz-waarde, een onvolledige gemeentelijke administratie of het niet snel genoeg afhandelen van bezwaren. Dordrecht, Haarlem en Texel scoren bijvoorbeeld twee sterren. Over Dordrecht schrijft de Waarderingskamer: ‘De kwaliteit van de taxaties is onvoldoende gewaarborgd.’
Op de eerste plaats: het artikel spreekt van de "kwaliteit van taxaties". Daarmee wordt bedoeld: de mate waarin gemeenten en samenwerkingsverbanden werken volgens de richtlijnen van de Waarderingskamer. Een constante manier van werken levert zeker een bepaalde constante kwaliteit van taxaties op, maar zijn de resultaten van die taxaties ook de beste schattingen van de waarde in het economische verkeer, zoals de wet vereist? Dat is maar zeer de vraag. Met die vraag houdt de Waarderingskamer zich nadrukkelijk niet bezig. Vast staat, dat de gebruikte waarderingsapplicaties voor dezelfde woningen verschillende antwoorden opleveren. En dat kunnen forse verschillen zijn. Dat is al meerdere malen gebleken bij verandering van applicatie. Die verschillen kunnen zo groot zijn, dat binnen kringen van taxateurs wordt gesproken van een schokeffect. Dat feit wordt weggemoffeld met sjoemelopties in de waarderingsapplicaties. De Waarderingskamer negeert het. Evaluatie van de sterren leert, dat met al die applicaties, goed of slecht, vijf sterren te behalen zijn, als je maar waardeert volgens de regeltjes en criteria van de Waarderingskamer. En als je twee jaar achtereen braaf bent geweest, dan mag je 5 sterren opspelden. Burgemeesters kunnen dan trots zijn zonder dat ze hoeven te weten wat er echt aan de hand is.
En dan op de tweede plaats die aantallen sterren. Onlangs heb ik voor alle gemeente de aantallen sterren uit het dashboard en de website van de Waarderingskamer in een spreadsheet overgenomen. Ik kom tot de volgende tellingen:
aantal met 1 sterren: 0
aantal met 2 sterren: 26
aantal met 3 sterren: 131
aantal met 4 sterren: 179
aantal met 5 sterren: 44
Totaal aantal gemeenten: 380
Het aantal met 2 sterren klopt met het artikel, maar het aantal met 5 sterren is volgens mij geen 75, maar 44. Of Ruud Kathmann moet toch wel heel recentelijk zomaar de cijfers veranderd hebben. Hoe betrouwbaar zijn die cijfers dan eigenlijk nog?
De no-cure-no-pay bedrijfjes hebben voorlopig nog wel even werk.