Uitlokking van opstand
De Franse revolutie van 2018 begon met een aankoopsubsidie van 6.000 euro voor elektrische auto’s. Alleen de rijken hadden genoeg geld voor een nieuwe auto en konden daarvan profiteren. De grote meerderheid van de Fransen, die met veel moeite een tweedehands auto kan betalen, moest daarvoor opdraaien met duurdere benzine en duurdere diesel.
Dat leidde daar tot een heuse volksopstand. En weet u wat het Nederlandse kabinet nu voorstelt? Een aankoopsubsidie van 6.000 euro voor elektrische auto’s. Duurdere benzine. En duurdere diesel. Dat verzin ik niet, dat voorstel bespreken ze nu aan de ‘klimaattafels’. Ik vind dat symbolisch voor 2018 – en pure uitlokking van een opstand.
Maar wat er ook gebeurt, Nederlanders komen bijna nooit in opstand. Of het luiheid is, of berusting, of te weinig tijd – ik weet het niet. Des te verrassender was dat de brave burgemeesters en wethouders dit jaar wel in opstand kwamen. In juni eisten ze dat het kabinet meer moest betalen voor de bijstand en de jeugdzorg. Toen het kabinet vervolgens geen cent extra gaf maar wel toneelspeelde alsof alle problemen waren opgelost, kwamen ze in november opnieuw in opstand.
Dat was namelijk de spreekwoordelijke druppel van een jaar vol ergernis over het kabinet. Het kabinet heeft geen 10 miljoen euro voor de hogere vergoeding aan gemeenteraadsleden maar heeft wel 200 miljoen euro voor aardgasvrije wijken. De gemeenten krijgen honderden miljoenen te weinig voor de jeugdzorg maar het kabinet meldt elk kwartaal een meevaller van enkele miljarden. De gemeenten mogen de ozb maar 4 procent laten stijgen maar het kabinet verhoogt de btw op eten en drinken met 50 procent.
De gemeenten krijgen steeds mínder geld van het kabinet maar het kabinet brengt steeds persberichten uit dat de gemeenten méér geld krijgen. De economie groeit als kool, de staatsschuld verdwijnt als sneeuw voor de zon, maar toch staan er volgend jaar meer gemeenten onder streng financieel toezicht omdat ze tekorten hebben. Hoezo één overheid? Op alle klachten van de gemeenten zegt het kabinet een onderzoek of een monitor toe, waar de gemeenten helemaal niets mee opschieten.
In 2018 begon de opstand. Wat 2019 ons brengt? Ik zie twee mogelijkheden. Meer geld. Of meer opstand. Maar eerst wens ik u mooie kerstdagen!
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.