Advertentie
financiën / Nieuws

Tweede Kamer akkoord met nieuwe pensioenwet

Na jaren onderhandelen is de complexe wetgeving er eindelijk door. Nu gaat de Eerste Kamer met de wet aan de slag.

23 december 2022
Carola Schouten
Minister Schouten tijdens de stemmingen over de pensioenwet in de Tweede KamerANP / Robin Utrecht

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe pensioenwet. Na jaren onderhandelen is de Wet toekomst pensioenen er eindelijk door. ABP laat weten blij te zijn dat het zover is. Nu gaat de Eerste Kamer met de wet aan de slag en als die akkoord gaat, volgt nog de enorme klus van het overstappen.

Specialist vergunningen

Latentis in opdracht van Gemeente Horst aan de Maas
Specialist vergunningen

Teamleider dienstverlening

OVER-gemeenten
Teamleider dienstverlening

Uitgebreid

De coalitiepartijen stemden voor, net als de SGP en Volt, en ook de PvdA en GroenLinks gaven de wet het ‘voordeel van de twijfel’, meldt ANP. Pensioenminister Schouten (ChristenUnie) is ‘erg blij’ dat de wet door de Kamer is. ‘Dit is de meest uitgebreide wetsbehandeling geweest die ik heb meegemaakt. En dat is goed, want de wet is door al die debatten beter geworden.’

Minder zekerheid, meer pensioen

De wet betekent een enorme hervorming van het pensioenstelsel. In plaats van een collectieve pot krijgen alle deelnemers individuele potjes. Er wordt minder zekerheid geboden, maar in ruil daarvoor zou er meer kans zijn op een hoger pensioen.

Stelsel 'piept en kraakt'

Het betekent ook een grote verantwoordelijkheid voor pensioenfondsen, die deelnemers goed zullen moeten informeren over hoe hun opbouw ervoor staat, met behulp van scenario’s. ‘Ik ben blij dat de kogel door de kerk is’, vertelt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen op de website van het pensioenfonds. ‘We hebben altijd gepleit voor vernieuwing van het stelsel, want het huidige piept en kraakt in al zijn voegen. Zo konden we in het huidige stelsel een lange tijd de pensioenen niet verhogen, ondanks de goede beleggingsresultaten op de beurs.’

Steun

De Eerste Kamer gaat nu de wet behandelen. De coalitie heeft daar geen meerderheid en mede daarom zijn er op verzoek van de PvdA en GroenLinks aanpassingen in de wet aangebracht, zoals ruimte voor zzp’ers. Alsnog zal de coalitie er snel meer verder willen, omdat de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen en de verwachting is dat de coalitie daardoor stemmen gaat verliezen in de Eerste Kamer.

De invoering van de wet is al meerdere keren verschoven en staat nu gepland voor 1 juli 2023. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2027 om over te stappen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het ABP heeft volgens hun laatste kwartaalcijfers afgelopen jaar zo´n 92 miljard laten verdampen mede dankzij de rentestijgingen, die normaal juist goed zijn voor de hoogte van hun uitkeringen. We zijn in het nieuwe systeem nu niet alleen afhankelijk van het ECB rentebeleid maar ook nog eens van beurssjoemelaars elders in de wereld die regelmatig de beurs laten crashen. Zie hier het hele verhaal nog eens: https://www.lynx.nl/beurs/beurs-koersen/beursinfo/beurs-nieuws-tips/beurscrash/ En daar sta je dan plotseling met je lege portemonnee dankzei dit "slimme" wetsvoorstel waarbij beursgokkers zoals Goldman Sachs, Lehmann Brothers en JP Morgan c.s. je inkomen gaan bepalen. Zie ook dit lijstje van 12 dec jl. van de grootste Wall Street oplichters: https://www.investopedia.com/articles/stocks/09/criminals-of-wall-street.asp Ik vond het oude systeem van lange termijn (20 jaar) voortschrijdende rente (UFR) veel stabieler. Deze UFR is de Ultimate Forward Rate en een stabiele rekenrente voor de zeer lange termijn, 20 tot 60 jaar en ligt rond de 4 %.Dit voorkomt dat je bij een beursdipje op straat komt te staan. Ik hoop dat de eerste kamer dit wetsvoorstel in deze ondoordachte vorm afwijst.
Hielco Wiersma
Er ligt inmiddels een wetontwerp met meer dan 500 pagina's toelichting. Zelfs voor het merendeel van de pensioendeskundigen is dit de ingewikkeldheid en bureaucratie ten top en bovendien veel van de inhoud aba kadabra.
Gedegen besluitvorming over een nieuw pensioenstelsel is van essentieel belang en niet de datum van invoering. In relatie met de besluitvorming is er bovendien geen of te weinig aandacht besteed aan:
-de invloed van inflatie en berekeningen daarover van de cie. parameters, alsmede de publiciteit daarover richting deelnemers.
-de wijze van financiële invulling van de geplande buffervorming (daarom sowieso vaststelling persoonlijke pensioenpot voor en na invaren).
-de nadelige effecten van de mogelijkheid om bij pensionering een eenmalig bedrag uit te nemen (minder pensioen en kans van meer druk op sociaal stelsel als de nood aan de mens komt).
-de verdeling van de lasten van de transitiekosten (deskundigen begroten deze kosten op minimaal E 1 miljard - 80 uur per deelnemer).
-het voorkomen van grepen uit de kas door werkgevers en dat pensioengelden worden gebruikt voor inkomenspolitiek (o.a. salarisverbetering van werkenden etc.).
-beschermende maatregelingen dat de hoogte van de pensioenpremies op een prudente wijze worden vastgesteld.
-de noodzaak van innovatie bij de pensioenfondsen (vermindering aantal fondsen, Balkenende-norm, inhoud contracten met beleggingsinstellingen en vermogensbeheerders, afstemming financiële verslaglegging, inspraak deelnemers/gepensioneerden).
Bij een modernisering van het pensioenstelsel behoort niet alleen worden gekeken naar de uitkering (=zonder enige twijfel belangrijk), maar naar vorm, inhoud en organisatie.
Kortom, er ligt nog een wereld van onbeantwoorde vragen voor de Eerste Kamer.

Advertentie